Windpark komt bij Egmond aan Zee

Voor de kust van Egmond aan Zee verrijst definitief een windpark met vijftig tot zestig windturbines. Dat heeft het kabinet na een uitgebreide inspraakronde vanochtend bekendgemaakt.

Het zogeheten Near Shore Windpark wordt het eerste in zijn soort. Bij Engeland staan al wel enkele windmolens in zee, maar van een park is geen sprake. Het windpark bij Egmond is een proefproject waaruit moet blijken of grootschaliger winning van windenergie ver uit de kust mogelijk is.

Over twee jaar moet het park, dat 100 megawatt moet opleveren, gereed zijn. Met die energie kunnen honderdduizend huishoudens van stroom worden voorzien. Egmond aan Zee is volgens het kabinet de beste locatie in verband met de veiligheid voor de scheepvaart.

Het grootste bezwaar van belanghebbenden, samen met de provincie Noord-Holland, is het uitzicht vanaf de kust op de windturbines. Het kabinet stelt nu dat de turbines op ,,minimaal acht kilometer'' komen. Maar of het park veel verder dan die acht kilometer uit de kust zal worden geplaatst, is nog onduidelijk. Dat hangt af van de technische mogelijkheden en de kosten. In theorie is 22 kilometer mogelijk, want zo ver reiken de territoriale wateren.

Het project gaat naar schatting vierhonderd miljoen gulden kosten. Deze zomer zal een aanbesteding worden gehouden. Een consortium van Eneco, Essent, Heijmans, Van Oord en Siemens Nederland heeft al belangstelling getoond.

Zij gaan uit van een park op acht tot tien kilometer van het strand. Alleen bij zeer helder weer en een vlakke zee zijn de windmolens in dat geval te zien vanaf de kust, aldus dit consortium.