Voetbalbond klaagt over faciliteiten

De KNVB wil bij de wereldvoetbalfederatie FIFA een klacht indienen tegen de Portugese voetbalbond omdat het Nederlands elftal gisteren niet kon trainen ter voorbereiding op het WK-kwalificatieduel met Portugal.

De tactische trainingssessie van Oranje werd gisteravond in Porto na een half uur afgebroken omdat het veld van tweede-divisieclub Del Mar onbespeelbaar was.

,,De messen zijn geslepen'', zei perschef De Leede. Bondscoach Van Gaal, die 's middags op de persconferentie een geïrriteerde indruk maakte, was zelfs woedend. In het stadion van Del Mar, op een half uur rijden van Porto, wilde de bondscoach achter gesloten deuren tactische varianten uitproberen. Afhankelijk van het resultaat op de training zou Van Gaal kiezen uit twee spelsystemen. Hij wil morgenavond met drie aanvallers spelen (Zenden, Kluivert, Overmars) of met twee spitsen en een versterkt middenveld zoals tegen Turkije. Kluivert, Makaay en Overmars `hangend' op links vormden toen de aanval. Bosvelt is licht geblesseerd, maar wel inzetbaar.

Het veld van Del Mar was al slecht door de hevige regen van de laatste dagen, zondag werd ook nog een wedstrijd gespeeld. De modderpoel bleek te gevaarlijk voor de spelers. De bal stuitte niet en de keepers waren snel drijfnat.

De tactische training is nu vandaag in Estádio Das Antas van FC Porto, waar morgen ook de wedstrijd wordt gespeeld. Daar trainde gisteren de Portugese selectie. Het was de tweede keer binnen een week dat Van Gaal een training moest afgelasten. In Hoenderloo speelden sneeuwval en kou de selectie parten.

Volgens de regels van de FIFA zijn gastlanden verplicht goede faciliteiten te bieden aan de tegenstander. De KNVB diende bijna een maand geleden het verzoek in bij de Portugese bond om in het stadion van Boavista in Porto te kunnen trainen. De bond vernam kort voor het vertrek naar Barcelona dat dit niet mogelijk was. Toen was het stadion van Del Mar het alternatief. De Leede: ,,We willen toch iets doen, hoewel het op korte termijn niets oplevert. Maar het gaat om het principe dat Portugal zich geen goed gastheer heeft getoond. Ze hebben in ieder geval niet hun best gedaan voor ons.''