Vloedgolf verwoest landbouw in Gaza

De Palestijnen eisen van Israël schadevergoeding voor de verwoestingen die een golf water uit een Israëlische waterreservoir aan de landbouw in het noordelijke deel van de strook van Gaza heeft aangericht.

De zon stond gisteren hoog aan de diep blauwe hemel toen meer 3,5 miljoen kubieke meter zoet water als een zonsvloed uit het grote waterreservoir nabij Nahal Oz, tegenover de strook van Gaza, barstte. Met enorme kracht stortte het water zich naar het laagste punt door de het noordelijke deel van de strook van Gaza in de richting van de zee. Schapen en kippen verdronken, aardbeienvelden en kassen werden weggevaagd. De Palestijnen spreken van miljoenen dollars schade. Het Palestijnse zelfbestuur verklaarde het getroffen gebied tot rampgebied. Israël zal met de Palestijnen de waterschade opnemen.

Het kostbare water zou deze zomer vijfhonderd hectare Israëlische landbouwgrondhebben moeten bewateren. Een gaatje in de dam rond het reservoir werd volgens ooggetuigen in een ommezien een brede breuk waardoor het water in de richting van de strook van Gaza stroomde. De bouw van de dam werd drie maanden geleden voltooid. Gezuiverd rioolwater uit Tel Aviv en omstreken werd er naar toe geleid.

Voor de Israëlische landbouw is het verlies van zo'n grote hoeveelheid water een zware tegenslag. Israël kampt reeds met een zeer ernstig tekort aan water. Het meer van Tiberias, de belangrijkste zoetwaterbron, staat sedert vele tientallen jaren op zijn laagste peil. Al enkele jaren zijn de winters te droog. Israëlische deskundigen spreken van een noodtoestand.

Wegens de ernst van de situatie wordt overwogen het sproeien van tuinen te verbieden. Er zijn plannen om water in Turkije te kopen en op grote schaal tot waterontzilting over te gaan. De ondergrondse natuurlijke waterreservoirs langs de kust en langs de bergen op de westelijke Jordaanoever bevinden zich eveneens door overmatig pompen in een kritieke situatie.

    • Salomon Bouman