Unit 4 boekt meer winst door internet

De winst van softwaremaker Unit 4 is in het afgelopen jaar iets hoger uitgekomen dan analisten hadden verwacht. Beleggers waren niettemin weinig enthousiast. Op de Amsterdamse effectenbeurs noteerde het aandeel vanmorgen een lichte daling.

Unit 4 profiteerde van de grote belangstelling voor programma's voor internet en beveiliging van zakelijke gegevens. De omzet van de divisie Internet & Security steeg met 136 procent tot 47,1 miljoen euro (ruim honderd miljoen gulden). De totale licentie-inkomsten namen toe met 146 procent, tot 64,8 miljoen euro. Daarmee vertegenwoordigden productlicenties 53 procent van de totale inkomsten van Unit 4.

De nettowinst steeg in 2000 met 72 procent tot 15 miljoen euro. Het resultaat uit normale bedrijfsactiviteiten was 69 procent hoger op 20,1 miljoen euro. De Sliedrechtse onderneming breidde vorig jaar flink uit. Het aantal werknemers steeg met zeshonderd tot 1300. De expansie gebeurde voor een groot deel over de grenzen, onder meer door de overname van het Noorse Agresso voor 380 miljoen gulden. De cijfers van de jongste aanwinst zijn per 1 november in de resultaten opgenomen.

Hoewel de markt voor zakelijke software vorig jaar niet bepaald goed was te noemen, kende Unit 4 toch een lichte verkoopgroei. Vooral in de tweede helft van het jaar haalde de softwareproducent weer meer orders binnen.

De bruto marge, het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet daalde in het afgelopen jaar. In de divisie Internet & Security werd deze daling veroorzaakt door een toename van het aantal grote orders. Volgens Unit 4 is de marge op deze orders relatief laag.

Unit 4 voorziet dat de marge dit jaar stabiel zal blijven. Het bedrijf verwacht voor het komend jaar een verdere groei van omzet, nettowinst en de winst per aandeel.