Tv-oorlog zonder winnaar

Een paar keer was het loos alarm, maar op 1 mei dreigt het toch echt te gebeuren: de dagelijkse Late Show van David Letterman verdwijnt van het Nederlandse scherm. Een handvol (enkele tienduizenden) fans zal wel weer schande roepen, maar de meeste kijkers zullen er niet wakker van liggen. Amerikaanse praatshow-presentatoren als Letterman en Jay Leno zijn hier nooit echt populair geweest. Hun eenvoudige humor is blijkbaar te Amerikaans. In de Verenigde Staten zijn ze echter goed voor miljoenen kijkers en miljoenen dollars. Begin jaren negentig waren de tv-koningen Leno en Letterman verwikkeld in een bloedige successieoorlog, vastgelegd in de vermakelijke tv-film The Late Shift (1996).

De oude koning, Johnny Carson (een soort Willem Duys), moest na dertig jaar trouwe dienst maar eens aftreden bij The Late Show van omroep NBC. Al snel rolden de pretendenten Leno (een soort Jos Brink) en Letterman (een soort Paul de Leeuw) over straat. Jos Brink won. Letterman vertrok verbitterd naar concurrent CBS en verpletterde twee jaar lang met zijn eigen show de kijkcijfers van Leno. Totdat acteur Hugh Grant in Leno's show live kwam vertellen hoe Letterman gearresteerd werd terwijl hij werd bevredigd door een gehuurde dame. Sindsdien is Letterman nooit meer boven de kijkcijfers van Leno uitgekomen.

Zoals The Player van Robert Altman een satirische inkijk geeft in de Amerikaanse filmwereld, zo laat The Late Shift ons meekijken achter de schermen van de televisiewereld. Daar waar The Player echter met satanisch genoegen met de clichés speelt, probeert The Late Shift zo getrouw mogelijk, en daarom wat braaf, de strijd te verslaan. Opmerkelijk is dat de hoofdrolspelers er genadig afkomen. De troonopvolgers willen vooral aardig zijn, hun hofhouding van valse producenten, gehaaide agenten en bange studiobazen speelt de smerige spelletjes. Acteurs John Michael Higgins en Daniel Roebuck doen zo hun best uiterlijk op de echte Letterman en Leno te lijken, dat ze wat stijf en kleurloos overkomen. Daarom kan vooral de kleine dikkerd Kathy `Misery' Bates schitteren als Helen Kuznick, de botte agente van Leno, die de oorlog begint, iedereen schoffeert, de macht grijpt, maar haar hand overspeelt.

De aftiteling vermeldt trots dat de echte Kuznick `the business' voorgoed heeft verlaten en dat zij de makers van The Late Shift een proces heeft aangedaan.

The Late Shift (Betty Thomas, 1995, VS), RTL5, 20.30-22.15u.

Gerectificeerd

Grant vs. Letterman

In het artikel TV-Oorlog zonder winnaar (in de krant van dinsdag 27 maart,

pagina 23) staat dat de acteur Hugh Grant in Jay Leno's tv-show vertelde dat presentator David Letterman in een auto werd bevredigd door een hoer. Het betreft echter een avontuur van de acteur zelf. Letterman heeft hier niets mee te maken.

    • Wilfred Takken