Topexport op dag van vervoersverbod

In de uren voorafgaand aan het algeheel vervoersverbod – 13 maart, 13.00 uur – is vooral uit de door mond- en klauwzeer getroffen provincies Gelderland en Noord-Brabant een recordaantal levende dieren geëxporteerd naar Duitsland.

Dat blijkt uit gegevens van de Animo-database in het Ierse Dublin die alle veetransporten in de Europese Unie registreert, alsmede uit informatie van de ministeries van Landbouw in Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De deelstaat heeft opheldering geëist van de Nederlandse regering.

Terwijl het ministerie op 13 maart voorbereidingen trof voor het verbod, werkten de districtskantoren van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV), een dienst van het ministerie, mee aan het afgeven van de grote hoeveelheid exportcertificaten. De RVV gaf in de uren voor afkondiging van het verbod toestemming voor de export van bijna 34.000 levende dieren naar Noordrijn-Westfalen (NRW). In de weken voorafgaand aan het exportverbod schommelde de dagelijkse export naar de deelstaat tussen de 5.000 en 12.500 dieren.

Een woordvoerder van minister van Landbouw B. Höhn van Noordrijn-Westfalen zegt dat in de ochtend van 13 maart vooral varkens zijn geëxporteerd, afkomstig uit Gelderland en Noord-Brabant. Höhn vroeg vorige week opheldering aan minister Brinkhorst over de vele veetransporten die volgens het Animo-systeem plaatshadden op 13, 14, 15 en 19 maart.

Een woordvoerder van Landbouw in Den Haag zegt dat de RVV ná 13.00 uur op 13 maart geen exportcertificaten meer heeft afgegeven. Volgens het ministerie zijn de certificaten die 's ochtends vóór 13.00 uur zijn verstrekt voor een deel pas in de dagen daarna ingevoerd in het Animo-systeem. De woordvoerder: ,,Ik kan niet anders concluderen dan dat er in de ochtend van 13 maart een piek geweest is in het aantal exportaanvragen.'' Volgens de woordvoerder is het vervoersverbod waarschijnlijk besproken in een vergadering van het ministerie met de agrarische sector, in de avond van 12 maart. ,,Ik sluit niet uit dat hier sprake is van anticipatiegedrag'', aldus de woordvoerder.

Uit onderzoek van de veterinaire autoriteiten van Noordrijn-Westfalen blijkt dat onder meer 913 varkens uit het Gelderse Oene – waar op 15 maart MKZ is ontdekt bij geiten – zijn geïmporteerd. De drie Duitse boerderijen die de dieren ontvingen zijn inmiddels geruimd.

Noordrijn-Westfalen kondigde 22 maart een vervoersverbod af voor levend vee. Dieren kunnen alleen nog rechtstreeks naar de slachterij worden gebracht.

MKZpagina 2

MKZwww.nrc.nl

    • Joep Dohmen