Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Agrarisch bedrijfseconoom R. Huine pleit voor een verplichte verzekering tegen veeziekten. Verder een gesprek met journalist Robert Kaplan over het conflict in Macedonië. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over hoe Zuid-Afrika eind vorig jaar worstelde met mond- en klauwzeer. Ondanks dat hele gebieden van de buitenwereld werden afgesloten kreeg het land de epidemie niet onder controle. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Onder meer een studiodiscussie over de vraag of er geen einde moet komen aan de intensieve veehouderij. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Drie portretten van mensen in de Randstad: een medewerker van een verffabriek, een psychiater en een hoedenontwerper. Ned.3, 20.00-20.32u.

Noorderlicht. Hommage aan Paul Julien, die in de jaren dertig en veertig bloedonderzoek deed bij verschillende stammen in de binnenlanden van Afrika. Ned.3, 20.32-21.00u.

Het algemeen belang. In deze serie over veranderingen in een straat, wijk of dorp de mogelijke komst van een dagopvang voor drugsverslaafden in Leeuwarden. Ned.3, 21.00-21.30u.

Bonanza. Een portret van uitvinder, documentairemaker en ontdekkingsreiziger Joost Conijn. Ned.3, 23.09-23.39u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met de minister van Onderwijs Hermans, presentator Martin Simek en dierenbeschermer Dick Stellingwerf. Ned.1, 21.01-21.49u.

TV-show. Ivo Niehe ontmoet zanger-componist Bastiaan Ragas, beroemd in Duitsland, Australië, China en Zuid-Afrika, maar in Nederland heeft vrijwel niemand nog van hem gehoord. Verder Katja Schuurman over de o.a. de dodelijke recensies en het succes van de soapfilm Costa. Ned.2, 21.50-22.55u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn burgemeester van Enschede Jan Mans en Claudia Zuiderwijk, directrice van het ICT-bedrijf Pink Elephant. RTL4, 22.45-23.45u. en herhaling 0.20-1.20u.

Oprah Winfrey. Alles over angststoornissen. Veel beslissingen worden ingegeven door angst. RTL4, 0.55-1.45u.

DRAMA

Vliegtuig. Korte film van Joost Conijn over een jonge man die een vliegtuig bouwt en ermee naar de Sahara trekt. De film won vorig jaar de Charlotte Kohlerprijs. Ned.3, 23.39-0.05u.

INFORMATIEF

De ontdekking. Over de vraag hoe mensen over vijftig of honderd jaar met het verleden zullen omgaan. Laten wij voor hen nog wel iets te ontdekken over of is de archeoloog straks werkloos? Ned.3, 19.00-19.30u.

Het andere gezicht: Gekke liefde. Portretten van verstandelijk gehandicapten. Hun emancipatie staat in Nederland nog in de kinderschoenen. In hoeverre hebben zij het recht om samen te wonen, te trouwen en kinderen te krijgen? Ned.1, 21.49-22.17u.

MUZIEK

Het gevoel van. Dit meezing-programma met quiz-elementjes onder leiding van Marjolein Keuning staat steeds in het teken van een bepaald jaar. Vandaag is dat 1971. Ned.2, 20.25-21.20.

FILMS

. Les apprentis (Pierre Salvadori, 1995, Frankrijk). Betrekkelijk lichtvoetige en ongedwongen collectie komische vignetten over twee Parijse losers. François Cluzet is een gefrustreerde toneelschrijver die chronisch treurt om een verloren liefde, Guillaume Depardieu is een nietsnut uit principe. Ze slepen zich voort in hun inertie en hun gebrek aan ambitie. TV5, 18.15-20.00u.

Wedlock (Lewis Teague, 1991, VS). Actiefilm. Met Rutger Hauer als futuristische gevangene die in de buurt van een hem onbekende lotgenoot moet blijven, anders ontploft zijn halsband. SBS6, 20.30-22.20u., met reclame.

Billy Bathgate (Robert Benton, 1991, VS). Gangsterfilm, naar gelijknamige roman van E.L. Doctorow, kan niet in de schaduw staan van het werk van Coppola, Scorsese of De Palma. In het New York van 1935 hoopt jonge meeloper Loren Dean snel rijk te worden onder de moordende hoede van de legendarische gangster Dustin Hoffman. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

The Late Shift (Betty Thomas, 1995, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.15u.

The Jackal (Michael Caton-Jones, 1997, VS). Onnozele en ongeloofwaardige remake van The Day of the Jackal (Fred Zinnemann, 1973). De in vele vermommingen gehulde huurmoordenaar Bruce Willis zal een FBI-baas gaan omleggen. De autoriteiten roepen de hulp in van de sympathieke IRA-terrorist Richard Gere om dat te voorkomen. ZDF, 0.20-2.20u.

Safe Passage (Robert Allan Ackerman, 1994, VS). Psychologisch drama biedt anatomie van het bijna in elkaar gestorte gezin van moederdier Susan Sarandon en Sam Shepard. Vermissing van een van de zonen, marinier in het Midden-Oosten, werkt als bindmiddel. Debuterend regisseur weet valkuilen der sentimentaliteit en voorspelbaarheid niet te ontlopen. BBC1, 0.30-2.05u.

The Jerky Boys (James Melkonian, 1995, VS). Simpele misdaadkomedie. Twee bevriende losers geven zich uit voor huurmoordenaars en krijgen van doen met maffiabaas Alan Arkin. ARD, 0.45-2.05u., tweetalig.

Dragonworld (Ted Nicolaou, 1994, VS). Jeugdfilm. Schotse landheer exploiteert noodgedwongen zijn huisdraakje als kermisattractie. Morgen, SBS6, 13.55-15.15u., met reclame.

Back to God's Country (Joseph Pevney, 1953, VS). Derde verfilming van roman van James Oliver Curwood is avonturenfilm waarin Rock Hudson en Marcia Henderson in winters Canada belaagd worden door de elementen en een schurk. Morgen, BBC2, 14.15-15.30u.