Seks en geweld op scholen Z-Afrika

,,Vijf leraren hebben me de liefde verklaard. Ik heb het aan mijn ouders verteld, en ben uiteindelijk overgeplaatst naar een klas waar geen van hen les geeft'', aldus een 17-jarige Zuid-Afrikaanse scholiere. ,,Maar veel leraren en leerlingen hebben een relatie met elkaar. Je moet eigenlijk doen alsof je verliefd bent op een leraar om hoge cijfers te krijgen.'' Ze mag nog van geluk spreken. Betaalde `liefde' met leraren, aanrandingen op schoolwc's, groepsverkrachtingen: volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch komt seksueel geweld zo vaak voor op Zuid-Afrikaanse scholen dat het voor veel meisjes een ,,onvermijdelijk'' onderdeel van hun schooltijd is.

Gisteren publiceerde Human Rights Watch het rapport `Bang op school: seksueel geweld tegen meisjes op Zuid-Afrikaanse scholen'. De daders: leerkrachten en medeleerlingen. Jaarlijks worden op grote schaal meisjes op school betast, geïntimideerd of verkracht. Sommige meisjes durven na een verkrachting niet meer naar school, anderen verwaarlozen hun huiswerk of raken in een depressie. Dit geldt voor meisjes uit alle lagen van de Zuid-Afrikaanse bevolking.

Human Rights Watch baseerde haar conclusies op gesprekken met meisjes tussen de 7 en 17 jaar oud uit de provincies KwaZulu/Natal, Oostkaap en Gauteng. Landelijke cijfers zijn niet voorhanden omdat seksueel geweld op scholen zelden geregistreerd wordt. Een 9-jarige scholiere vertelde dat ze was verkracht door een klasgenootje van 10. Een ander meisje vertelde dat ze was uitgelachen door haar medeleerlingen toen ze vertelde dat de leraar haar had aangerand. Veel Zuid-Afrikaanse meisjes dienen geen klacht in omdat ze denken dat ze niet serieus worden genomen. Agressieve jongens ,,zijn blij als ze geschorst worden, dat willen ze juist'' zei een scholiere. ,,Door iets stoms te doen op school krijgen ze een dag vrij. Daarna komen ze terug en beginnen ze gewoon weer opnieuw.''

Nergens ter wereld lopen vrouwen zo'n groot risico verkracht te worden als in Zuid-Afrika. In 1999 deden 51.249 vrouwen aangifte van verkrachting. De Zuid-Afrikaanse regering heeft schoorvoetend erkend dat het probleem structureel is, maar heeft nog niets gedaan om seksueel geweld een halt toe te roepen. ,,[Seksueel geweld] wordt niet als een probleem gezien dat aandacht behoeft. In sommige gebieden is het een voorrecht dat je überhaupt naar school kunt'', verklaarde een onderwijzer in KwaZulu/Natal. Volgens een recente opiniepeiling beschouwt één op de drie Zuid-Afrikanen seks eisen van een bekende niet als verkrachting.

rapportwww.hrw.org/