`Ruimen hooglanders ging niet goed'

Het ruimen van 41 Schotse hooglanders in de Duurse Waarden vlakbij Olst, vorige week vrijdag, is ,,niet zo goed verlopen als wel had gemoeten''. Dat zegt Adri de Gelder, hoofd van de regio Flevoland/Overijssel van Staatsbosbeheer.

Volgens Staatsbosbeheer hebben drie mensen van de RVV de dieren met karabijnen afgeschoten. Daarbij is volgens De Gelder met een ,,te licht kaliber'' geschoten. ,,Daardoor waren de dieren niet met één schot hersendood.'' Het ruimen werd bovendien bemoeilijkt door het slechte weer en de duisternis.

De Gelder: ,,Wij vragen ons af waarom het ruimen moest gebeuren in het donker bij het licht van zaklantaarns.''

De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) besloot vrijdagmiddag op een laat tijdstip de Schotse hooglanders nog diezelfde dag te ruimen. Hiertoe werd besloten na berichten dat het hoogwater ruiming de volgende dag zou hebben bemoeilijkt, omdat de transportwagens die de kadavers zouden moeten afvoeren het gebied wellicht niet meer zouden hebben kunnen bereiken.

De hooglanders moesten worden afgemaakt omdat ze dichtbij een een door mond- en klauwzeer getroffen bedrijf stonden.

Staatsbosbeheer bestrijdt niet dat het afschieten een goede methode is om Schotse hooglanders te ruimen. ,,Dat kan niet anders.'' De hooglanders waren al bijeengedreven in een kraal op de hoogwatervluchtplaats in de uiterwaarden van de IJssel, zodat ze in aanwezigheid van de opzichter door de RVV konden worden afgeschoten.

Een woordvoerder van de RVV gaf vanmiddag als reactie: ,,De dieren moesten geruimd en ze zijn dood. Dat is het belangrijkste.''