Rob Scholte trekt zich na conflict terug uit Parade

Beeldend kunstenaar Rob Scholte trekt zich terug uit het schilderproject dat hij voor openluchtfestival De Parade zou uitvoeren. Dat heeft de schilder gisteren laten weten vanuit zijn huis op Tenerife. Hij is in conflict geraakt met de bemiddelende galerie Donkersloot in Amsterdam.

De Parade wordt tussen 20 juni en 19 augustus gehouden in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De organisatie heeft Scholte gevraagd `schutterstukken' te maken met daarop bekende figuren uit genoemde steden. Het zouden cadeautjes zijn voor de betreffende gemeenten, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het evenement. Volgens Scholte heeft de galerie 150.000 gulden voor de schutterstukken ontvangen van De Parade, die weer gesponsord wordt door Brand Bierbrouwerijen. Scholte zegt dat geld nog steeds niet te hebben gezien. In plaats daarvan kreeg hij volgens eigen zeggen een contract dat er op neer kwam dat hij voor de schutterstukken vijf keer 7000 gulden zou krijgen. Verder valt uit het contract op te maken dat andere kunstenaars het meeste werk doen en dat Scholte kan volstaan met zijn handtekening. Dat is eigenlijk kunstvervalsing, aldus Scholte.

Volgens Carolien Herwijer van Donkersloot weigert Scholte juist mee te werken. Ook zou hij de galerie nog geld schuldig zijn. ,,We hebben hem een voorschot gegeven van rond de 15.000 gulden voor onder anderen materialen. We gaan natuurlijk niet alles betalen voordat we het werk hebben.'' Van vervalsing is geen srpake, vindt zij. ,,Scholte werkt zijn ideeën meestal uit op de computer, dan wordt het veelal door assistenten gemaakt. Daar is niks mis mee.'' Het geld van De Parade staat volgens Herweijer op een depot bij een bank. ,,Daar kan niemand aankomen.''