Rechter stelt ruiming uitin Sprang

De president van de rechtbank in Den Haag heeft de preventieve ruiming van een bedrijf in Sprang-Capelle opgeschort. Het bedrijf bevindt zich op minder dan één kilometer van een kalverhouderij waar het mkz-virus wordt vermoedt.

De rechtbankpresident oordeelde vanochtend in kort geding dat ruiming pas is toegestaan als vaststaat dat het bedrijf met twintig melkkoeien besmet is. Gisteren voorkwamen de boeren J. en P. de Rooy ruiming door hun bedrijf te blokkeren.

In Doornspijk, Nunspeet en Overberg zijn de afgelopen dagen drie bedrijven ten onrechte geruimd, aldus minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren in zijn brief aan de Kamer. De aanvankelijk verdenking dat de veehandelaar in Doornspijk Ierse kalveren had ingevoerd via een besmet dierenmotel in het Franse departement Mayenne, bleek zondagavond onterecht na ,,aanvullend bewijs'' van de Ierse autoriteiten, aldus Brinkhorst in zijn brief. Volgens het ministerie zijn in totaal vier transporten van Ierse kalveren via Frankrijk naar Nederland gekomen, waarvan twee langs de Mayenne.

Sprang is een van de elf `verdachte' plaatsen – bedrijven in Vaassen en Kootwijkerbroek zijn vandaag aan de lijst toegevoegd. Alle besmette gevallen bevinden zich tot nu toe in Oene (2) en omgeving. Minister Brinkhorst besloot gisteren rond Oene en Nijbroek de straal waarin preventief geruimd uit te breiden van één naar twee kilometer, de uiterste grens die door de Europese Unie is toegestaan. Daar bevinden zich zo'n tweehonderd bedrijven. De dieren in Oene worden eerst geënt.

Nederlandse en Belgische dierentuinen kunnen voorlopig niet overgaan tot noodvaccinaties tegen mond- en klauwzeer. Dat heeft de woordvoerder van Europees commissaris Byrne (volksgezondheid) vanochtend meegedeeld. Volgens haar willen de Europese veterinaire experts eerst wachten op advies van de Internationale Organisatie voor Dierziekten in Parijs. Tijdens de vergadering van het veteriniar comité in Brussel, die vanochtend begon, zal alleen een discussie plaatsvinden.

Boeren voerden vanmorgen opnieuw actie om onmiddellijke preventieve enting van veestapel te eisen. Langs de rijkswegen A50 tussen Apeldoorn en Zwolle en de A1 tussen Apeldoorn en Almelo stookten boeren vuur in vuurkorven uit protest tegen de preventieve ruimingen. Boeren rond Oosterwolde dreigden met een ,,grandioze acties'' als Brinkhorst niet vandaag begint met vaccineren.

Voorzitter G. Doornbos van land- en tuinbouworganisatie LTO zei gisteren de acties van de boeren te steunen. Hij wil dat de vaccinatie snel op Europees niveau besloten wordt. Een woordvoerder van LTO noemde het vanmorgen ,,niet slim'' dat boeren samenkomen om te protesteren, in verband met het risico op verspreiding van het virus.

Brinkhorst weigert preventieve vaccinatie zonder Europese instemming omdat hij een economische ramp vreest door het instorten van de export. In België is vanmorgen op een bedrijf nabij Chimay een nieuwe verdenking van besmetting met het virus geconstateerd. Een test moet vanavond uitsluitsel brengen. Testen bij eerdere verdachte gevallen in België bleken negatief.

Volgens secretaris B. Odink van het Productschap voor Vee en Vlees is de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw bezig met de tracering van naar schatting 8.000 Britse schapen die mogelijk vlak voor de uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland op 21 februari illegaal naar Nederland zijn vervoerd.