Politie: `gedonder' bij huwelijk kroonprins

De Amsterdamse politiecommissaris J. van Riessen verwacht ,,geweldig gedonder'' bij een huwelijk van kroonprins Willem Alexander en Máxima in de hoofdstad. ,,De geest is dan uit de fles en de politie moet het zien op te lossen'', aldus Van Riessen. Inhoudelijk wil hij zich niet mengen in de discussie over het huwelijk tussen de kroonprins en zijn Argentijnse vriendin en de eventuele aanwezigheid van haar omstreden vader.

Van Riessen sprak gisteren bij Libertijn, het politiek café van de Amsterdamse VVD. Naast de vrees voor onlusten bij een koninklijk huwelijk, maakt de politiecommissaris zich druk over de Betuwelijn.

,,Er is een goede kans dat mensen in Zuid-Amerika denken: daar wordt de grootste cocaïnelijn van Europa aangelegd.'' Van Riessen meent dat de politiek beleid moet ontwikkelen om de spoorlijn, die iedere dag een stroom containers naar het achterland van Europa brengt, `schoon' te houden.

De politiecommissaris signaleert verder een nieuwe generatie criminelen in Amsterdam. ,,Je zou kunnen zeggen dat de integratie van allochtonen het beste verloopt binnen de criminaliteit. Daar telt je afkomst niet, maar je kwaliteit. Jongeren van verschillende nationaliteiten trekken met elkaar op in de misdaad'', aldus Van Riessen.

De Amsterdamse jongeren beperken hun werkterrein niet tot de hoofdstad, maar trekken de provincie in omdat de pakkans daar kleiner is, aldus de politiecommissaris. ,,Jongeren die in Amsterdam onrust veroorzaken op een plein, gaan vervolgens op pad om een gewelddadige kluiskraak te plegen in Twello'', schetst Van Riessen. De Amsterdamse politie werkt nu samen met dertien andere politieregio's om de groepen aan te pakken.

Van Riessen ziet in zijn eigen stad de grootste problemen opdoemen in Amsterdam-West. ,,We hebben ons bij de bestrijding van criminaliteit lange tijd geconcentreerd op het centrum. Daar is het nu veiliger. Het probleem verplaatste zich naar Zuidoost. Nu de situatie zich ook daar stabiliseert, zien we een verschuiving naar de randen van de stad, met name Amsterdam-West.''