Politie bestookt gestolen gsm's

De Amsterdamse politie is vandaag een offensief begonnen tegen gestolen gsm-telefoons. Doordat het gestolen toestel constant een signaal uitzendt, kan de politie het toestel afluisteren en de eventuele dief volgen en arresteren.

Gisteren kondigde commissaris J. van Riessen al aan dat de politie `sms-bommetjes' gaat verzenden naar gestolen gsm's. Zodra iemand aangifte doet, bestookt de politie het gestolen mobieltje om de drie minuten met de boodschap: `Dit toestel is gejat, koop of verkoop is strafbaar. De politie.' Door deze maatregelen is de gsm voor dieven zo goed als onbruikbaar. De politie hoopt het aantal gestolen toestellen drastisch te laten dalen.

Als een gsm bij het stelen of helen niet aanstaat heeft de dief een pincode nodig om het toestel te activeren. Voor het opheffen van de blokkade is speciale soft- en hardware nodig. Dat wordt gezien als `computervredebreuk'.

Sinds oktober 2000 is het aantal gevallen van straatroof fors toegenomen. In 75 procent van de gevallen ging het hierbij om een gsm-telefoon. Alleen al in januari van dit jaar ontving de politie 453 aangiften van straatroof tegen een totaal van 268 in januari 2000.