Pierre

Moet Pierre van Hooijdonk morgen in de spits van Oranje spelen tegen Portugal? Het enige wat Van Hooijdonk tegen heeft, is zijn leeftijd. Met zijn 31 jaar is hij een bijna-veteraan. Verder is er enige aversie bij zijn bondscoach om hem de volle 90 minuten te laten spelen tegen de Portugezen.

Ik weet niet wat dat is bij Van Gaal, die aversie tegen Van Hooijdonk, maar als ik lees van de reactie over zijn eerste doelpunt tegen Andorra (die kopbal), ,,die zou Vennegoor ook gemaakt hebben'', dan bekruipt mij het gevoel dat Van Hooijdonk het nooit helemaal goed kan doen bij Van Gaal.

Hoewel hij NOS-verslaggever Jack van Gelder met `lieve jongen' aanspreekt, wat op zichzelf al een tikje bedenkelijk klinkt voor een ijzervreter als Van Gaal, is er iets in zijn argumentatie dat op minachting wijst. Weer zo'n oliedomme microfoonprater die het mij lastig wil maken.

Een tijdje is Van Gaal gekunsteld vriendelijk uit de hoek gekomen, maar momenteel is hij zichzelf weer. Strijdlustiger, de aanval zoekend, doet hij zijn karakter niet langer geweld aan. Zo zal hij Reiziger niet langer buiten de ploeg houden. Vergeten is die belachelijke uitglijder met Melchiot als rechtsback tegen Portugal, evenals de blunder om Reiziger destijds als linksback op te stellen.

A propos Van Hooijdonk. Een extra reden hem op te stellen schuilt in de overweging, dat hij zijn strafschoppen zo goed pleegt te nemen. In de Portugese competitie schoot hij vanaf de stip elke keer (zesmaal) raak. Om van zijn gevaarlijke vrije schoppen nog maar niet te spreken. Van Gaal kan aan zoveel positieve punten toch niet voorbijgaan!

    • Herman Kuiphof