Parlementslid aangehouden in Iran

In Teheran is vandaag het hervormingsgezinde Iraanse parlementslid Fatimeh Haqiqatjoo gearresteerd, maar korte tijd later op borgtocht vrijgelaten. Dat meldt het officiële persbureau IRNA. Haqiqatjoo was door de conservatieve rechterlijke macht voor ondervraging ontboden over haar ,,leugenachtige'' opmerkingen in het parlement over de hardhandige wijze waarop enkele weken geleden de journaliste Fariba Davudi-Mohajer werd aangehouden. Mohajer is inmiddels ook op borgtocht vrij.

Vice-parlementsvoorzitter Bahzad Nabavi noemde in een eerste reactie Haqiqatjoo's arrestatie in strijd met de Iraanse grondwet. Nabavi is, evenals de meerderheid van het Iraanse parlement, een geestverwant van de hervormingsgezinde president van Iran, Mohammad Khatami. De conservatieve factie, die onder andere de rechterlijke macht en de veiligheidsdiensten domineert, is in het tegenoffensief gegaan tegen de hervormers door middel van de sluiting van kranten en de aanhouding en veroordeling van hervormingsgezinde persoonlijkheden, onder wie veel journalisten.

Haqiqatjoo, begin dertig en daarmee Irans jongste parlementslid, deed eind februari een zeer ongebruikelijk rechtstreeks beroep op Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei om conservatieve krachten te verhinderen de grondrechten van burgers te schenden. In een door de staatsradio uitgezonden toespraak tot het parlement zei zij toen dat veiligheidsagenten Mohajer haar islamitische omslagdoek hadden afgerukt en haar in aanwezigheid van haar kinderen hadden mishandeld toen zij haar in haar woning arresteerden. Justitie beschuldigde Haqiqatjoo vervolgens van belediging van de rechterlijke macht.