Optimisme bij Wolters over groei

Wolters Kluwer, een van de vijf grootste wetenschappelijke uitgevers ter wereld, rekent voor dit jaar op een winstgroei van circa 5 procent. Die groei is inclusief een forse investering in internet van 100 miljoen euro.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. ,,We hebben de lijnen uitgezet voor duurzame tweecijferige groei'', zei bestuursvoorzitter R. Pieterse vanochtend in een toelichting. Vanaf volgend jaar moet zowel de omzet als de `gewone nettowinst vóór aftrek van goodwill' (overnamepremie) met meer dan 10 procent kunnen groeien.

Een jaar geleden had Wolters Kluwer nog aangekondigd dat de winst in 2001 niet zou stijgen door de investeringen in internet. Samen met het nieuws over het aftreden van topman C. van Kempen, die werd opgevolgd door Pieterse, en berichten over ruzie in het bestuur, leidde dat in maart 2000 tot een halvering van de waarde van het bedrijf op de beurs. Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de cijfers en de optimistische verwachtingen van het management. De koers klom met ruim 7 procent tot boven de 25 euro. De hoogste koers ooit, ruim 47 euro, dateert uit januari 1999.

Wolters Kluwer (19.000 werknemers) is net als de Nederlandse beursfondsen Reed Elsevier en VNU een grote internationale uitgever van professionele `must-have' informatie. Tweederde van de omzet komt van uitgaves voor juristen, fiscalisten en accountants, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. De rest is medische uitgaves en school- en studieboeken.

Het bedrijf is bezig met een grote reorganisatie die ook moet leiden tot een cultuuromslag. ,,We keken in het verleden vooral naar het besparen van kosten en het verbeteren van de winstmarge'', zei Pieterse. ,,Maar daar zit een grens aan. We willen nu vooral groei en innovatie. Als mensen dat niet kunnen, moeten ze vertrekken.''

Door de investeringen in internet (47 miljoen euro) en een reorganisatie (60 miljoen euro) daalde de nettowinst over afgelopen jaar met 5 procent tot 339 miljoen euro (745 miljoen gulden) bij een 19 procent hogere omzet van 3,66 miljard euro (8,1 miljard gulden). De winst vóór overnamepremies kwam uit op 412 miljoen euro, iets meer dan analisten hadden verwacht. De autonome groei was 5 procent. ,,Het was een goed tweede half jaar'', zei analist H. Huizinga van zakenbank Theodoor Gilissen. ,,En vooral de vooruitzichten zijn heel positief.''