Oprichter van Ilse vertrekt bij VNU

Internetpionier Merien ten Houten vertrekt bij zijn groeiende bedrijf Ilse Media.

Merien ten Houten (29) houdt het voor gezien. Zijn bedrijfje, dat vijf jaar geleden begon als een internet zoekpagina genaamd Ilse, is zo groot geworden dat Ten Houten zijn draai niet meer kan vinden. ,,Als directeur moest ik me bezig gaan houden met pensioenregelingen en zo. Daar heb ik geen zin in, ik wil bezig zijn met nieuwe producten, met nieuwe technologieën spelen. En ik wil weer even tijd voor mezelf.''

Anderhalf jaar geleden werkten er nog 15 vrienden bij het internetbedrijf Ilse in Eindhoven. Nu zijn er 120 werknemers, is uitgever VNU meerderheidsaandeelhouder (58 procent) en wordt Ilse Media, net als de Libelle, Margriet, Panorama en andere VNU-tijdschriften, alweer verkocht aan een buitenlandse uitgever. Behalve de zoekmachine bezit Ilse Media inmiddels de site Startpagina en de VrouwOnline. Gezamenlijk tellen ze 100 miljoen bezoekers per maand, maar winstgevend is het bedrijf nog niet.

In vijf jaar tijd heeft Ten Houten twee keer één week vakantie gehad. Soms werkte hij tachtig uur per week ,,als we tegen een deadline van een nieuw product aanzaten''. Nu gaat hij zijn leven anders organiseren, om te beginnen met een `studiereis' van een aantal weken in de Verenigde Staten. ,,Ik wil kijken waar kleine Amerikaanse internetbedrijven mee bezig zijn.''

Hij blijft wel verbonden aan Ilse Media als adviseur én als commissaris, waarschijnlijk de jongste van Nederland. Zijn opvolger als algemeen directeur wordt Robert Ranzijn (37), sinds een jaar bij Ilse.

Plannen voor een nieuw bedrijf heeft Ten Houten nog niet ,,maar dat kan nog komen''. De headhunters zitten ook nog niet achter hem aan. ,,Het is net bekend geworden dat ik vertrek en ik heb mijn mail nog niet bekeken.''

Is het vertrek van de jonge oprichter niet het lot van elk ICT-bedrijf dat in korte tijd groot wordt? ,,Ja, je hebt als ondernemer andere kwaliteiten dan een manager. De oprichter van Yahoo is geloof ik niet eens CEO geworden. Veel van de jongens zoals ik die zo'n bedrijf hebben opgericht, worden op een gegeven moment bijgestaan door een sterke manager. Alleen Bill Gates van Microsoft is een uitzondering.''

    • Frederiek Weeda