Operatie elleboog Krajicek

De lijdensweg van Richard Krajicek is nog niet voltooid. De 29-jarige tennisser laat zich deze week in Washington opereren aan zijn elleboog, waaraan hij al vijf maanden geblesseerd is. De revalidatie neemt zeker drie tot zes maanden in beslag, waardoor Krajicek volgende week ook zal ontbreken in de Davis-Cupwedstrijd tegen Duitsland. ,,Krajicek had geen keuze'', vertelde Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra, die vanochtend terugkeerde van het toernooi in Miami. ,,Het was opereren of einde carrière.''

In Indian Wells kreeg Krajicek opnieuw last van zijn elleboog. Uit een MRI-scan bleek dat de pees voor een deel was ingescheurd. ,,Richard kon kiezen uit drie opties'', zei Bogtstra. ,,Opereren, een cortisoneninjectie of rust houden. Injecteren zag hij niet zitten en door rust herstelde de elleboog niet. Krajicek heeft in Indian Wells nog gedubbeld met Sjeng Schalken, maar toen serveerde hij met de handrem aan. Ik heb Richard vorige week nog zien trainen, maar hij kon onmogelijk voluit tennissen. De artsen in Washington hebben hem ervan kunnen overtuigen dat een operatie noodzakelijk is.''

Krajicek hoopt zijn rentree te maken op het toernooi van Long Island, ter voorbereiding op de US Open. Volgens captain Bogtstra heeft zijn chronisch geblesseerde kopman wel degelijk zicht op volledig herstel. ,,Anders had Richard zich ook niet laten opereren. Het is vooral voor hem zelf vervelend dat hij de Davis Cup opnieuw moet missen. Dat gevoel leeft ook bij zijn teamgenoten.'' Voor het duel met Duitsland selecteerde Bogtstra hetzelfde kwartet - Haarhuis, Schalken, Siemerink en Sluiter - dat in de eerste ronde titelhouder Spanje uitschakelde.

Gelet op de magere resultaten van de Nederlandse tennissers in Amerika ziet Bogtstra de confrontatie met de Duitsers Haas, Kiefer, Prinosil en Knippschild met zorg tegemoet. ,,Dit keer is de indoorbaan niet in ons voordeel'', meent Bogtstra. ,,Op die ondergrond kunnen Kiefer en Haas uitstekend uit de voeten. Het zou me ook niet verbazen als Prinosil mogelijk in het enkelspel wordt opgesteld, want ik heb hem in Miami nog Rusedski van de baan zien slaan. Het is de vraag hoe hoog Kiefer staat in de hiërarchie van het Duitse team. De Nederlandse spelers presteren het hele jaar al weinig, maar gelukkig is tegen Spanje gebleken dat de Davis Cup een evenement op zichzelf is.''