Nuon doet grootste aankoop ooit in VS

Energiebedrijf Nuon doet met de overname van een waterbedrijf in de Verenigde Staten de grootste aankoop ooit. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

Nuon heeft internationale uitbreiding hoog op de agenda staan. Om internationaal een rol van betekenis te kunnen spelen zegt het bedrijf minimaal één miljoen watergebruikers te moeten bedienen. Op dit moment zijn dat er in Nederland zo'n 700.000. Over welk Amerikaans bedrijf wordt overgenomen en welk bedrag daarvoor wordt betaald wilde Nuon vanochtend niets kwijt.

De watervoorziening in de Verenigde Staten is op dit moment nog in handen van ongeveer 58.000 kleine bedrijven maar dat aantal neemt snel af, volgens een woordvoerder van Nuon. Wereldwijd komt de energiemarkt steeds meer in handen van een beperkt aantal grote spelers.

Nuon heeft de afgelopen jaren diverse belangen in binnen- en buitenlandse bedrijven genomen die betrokken zijn bij de productie van energie. Op dit moment heeft Nuon een belang van ruim 60 procent in het Amerikaanse electriciteitsbedrijf North Coast Energy, dat een beursnotering heeft aan de Nasdaq. Het bedrijf is voornamelijk actief in het noordoosten van de Verenigde Staten.In oktober nam het energiebedrijf ook al een belang van 23 procent in het Green Mountain Energy Company, marktleider op het gebied van duurzame energie in Austin, Texas. Het Arnhemse energiebedrijf betaalde ruim 53 miljoen dollar voor Green Mountain Energy Company.

In Nederland nam Nuon vorig jaar koolstofproducent Norit over voor 151 miljoen euro en kreeg daarmee 95 procent van de aandelen in handen. Eerder dit jaar deed het energiebedrijf een poging tot vijandige overname van het Waterbedrijf Gelderland. Dat mislukte toen omdat de aandeelhouders van het waterbedrijf vonden dat water niet in private handen mocht komen. Op dit moment wordt onderzocht of Nuon Water deel kan nemen aan een fusie tussen Waterbedrijf Gelderland en de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO). De provicie Gelderland wil haar belang van 45 procent in Nuon verkopen. Provinciale Staten moet op 16 mei instemmen met de aandelenverkoop.