MENS EN MEDIA: JACOB (5 JAAR)

Jacob van Heerikhuizen kijkt het liefst naar Sesamstraat: Bert en Ernie zijn favoriet, omdat ze zulke leuke grapjes maken. Ze gooiden een keer ballonnen uit het raam. Ernie vond dat zonde. Hij zette bakjes eten buiten, in de hoop dat de ballonnen terugkwamen. Jacob is in het Sesamstraatmuseum in Hoorn geweest. Daar zag hij de pakken van Pino, van meneer Aart en van Lex. En hij heeft in Pino's bedje gelegen.

Hij houdt ook van Villa Achterwerk. Verhalen van de boze heks, Poppentje, Zaai en Grote dikke beer vertelt. Buurman en buurman vindt hij leuk: als ze klussen gaat het altijd mis. Al denken ze steeds dat het goed gaat. Dan zeggen ze: `Ajeto!' Jacob heeft al een paar keer tekeningen naar de VPRO opgestuurd. Dan kreeg hij een schuifpuzzel, een sleutelhanger of een stickervel terug. Zijn lievelingsfiguur is Pingu. De pinguïn heeft zijn hart gestolen. Hij heeft een puzzel van Pingu en een videofilm: Superhero. En hij heeft een Pingu-lapje, gekocht in Frankrijk om er een dekbedhoes van te maken.

Van KRO's Kindertijd heeft Tiktak nog altijd zijn voorkeur. En Klokhuis boeit hem. Pokémon vindt Jacob leuk, maar zijn ouders houden daar niet zo van. Dan kijkt hij ernaar bij anderen. Of als zijn ouders nog in bed liggen. Jacob en zijn zusje Belle (9) zijn eigenlijk geen echte tv-kijkers. Liever bakken ze koekjes of maken ze een wandeling. Gewoon stom voor de buis mag alleen als ze ziek zijn. Of als het vakantie is. Anders alleen rond etenstijd of op zondagochtend.

De leukste videofilms vindt Jacob De Leeuwenkoning, Monkie en Sjakie en Platvoetje. Dansen doet hij op het nummer Het is gelukt van de cd van de Habbakukjes. Babar van Poulenc vindt hij mooi. En de opera's van Frank Groothof: De Toverfluit, Carmen en De zwarte tulp. Van Pluk van de Petteflet heeft hij bekertjes en een 5-delige cd. Hij heeft glazen van Kikker van Max Veldhuis, en van Mickey Mouse een T-shirt en een pyjama. Hij heeft een Bert en Ernie-rugzak en een trui van Raad eens hoeveel ik van je hou. Op de computer speelt Jacob Max en het Gele Sokjes-spook, Pingu en Winnie de Poeh. En Memory: die zijn er van Toy Story en – gelukkig – ook van Sesamstraat.