Medewerkers Miloševic opgepakt

In Belgrado zijn gisteren zeven kopstukken van de partijen van de vroegere president Slobodan Miloševic en zijn vrouw Mirjana Markovic gearresteerd op beschuldiging van machtsmisbruik, diefstal en fraude.

Een van de arrestanten is Uroš Šuvakovic, oud-afdelingshoofd van de geheime politie en medewerker van Markovic, de leider van de neo-communistische partij JUL (Nieuw Joegoslavisch Links). Verder werden twee oud-afdelingsleiders bij het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken gearresteerd. In Belgrado werd gisteren gespeculeerd dat ook de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Jovanovic zou worden opgepakt. Officieel is slechts meegedeeld dat zijn activiteit in het kader van het onderzoek wordt onderzocht, maar dat hij nog niet is verhoord. Onder de arrestanten bevond zich wel Nikola Curcic, vroeger plaatsvervangend chef van de geheime politie.

Waarnemers in Belgrado menen dat de arrestaties passen in een juridisch onderzoek naar het doen en laten van Miloševic zelf, met betrekking tot misdrijven als fraude, machtsmisbruik en diefstal van overheidsgeld. Zijn aanhouding zou met de arrestaties van gisteren weer een stap dichterbij zijn gekomen.

De hoofdaanklager van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag, Carla Del Ponte, heeft gisteren tegengesproken dat het tribunaal de Joegoslavische regering één jaar uitstel heeft toegezegd voor de aanhouding en uitlevering van Miloševic. Eerder deze week maakte de Servische minister van Justitie, Vladan Batic, melding van dat onofficiële uitstel. Batic had om twee jaar uitstel gevraagd toen hij onlangs het tribunaal in Den Haag bezocht. ,,Ik zei: kom nou, jullie kunnen geen tijdslimieten en ultimatums opleggen en ons zo chanteren. Ik zei: val ons gewoon over Miloševic twee jaar lang niet lastig. Het antwoord was: één jaar'', zo recapituleerde Batic gisteren tegenover journalisten nog eens de discussie die hij in Den Haag had gevoerd. Het uitstel is voor Joegoslavië van groot belang, omdat de Amerikaanse regering Belgrado tot 31 maart de tijd heeft gegeven om te bewijzen dat het met het tribunaal samenwerkt; als Joegoslavië in gebreke blijft, kunnen sancties volgen.

Maar Del Ponte zei gisteren in Banja Luka in Bosnië dat er geen sprake is van een `invriezing' van de geëiste uitlevering van Miloševic. ,,Ik heb [in de discussie met Batic] niet toegegeven omdat ik daar niets over te zeggen heb. Als aanklager vraag ik om verdachten onmiddellijk te arresteren. Ik geef geen tijdslimieten.''

Del Ponte zei echter wel dat Belgrado inmiddels met het tribunaal samenwerkt. Doelend op de uitlevering van een Bosnische Serviër, vorige week, zei ze gisteren: ,,Het is waar dat de samenwerking met Belgrado van start is gegaan.'' In Belgrado wordt die opmerking zeer belangrijk gevonden in het licht van het Amerikaanse ultimatum.

Ook een woordvoerder van het tribunaal in Den Haag zei gisteren dat van uitstel van de geëiste uitlevering van Miloševic geen sprake is. ,,Ik weet niets van zo'n afspraak. Ik ben me er niet eens van bewust dat zoiets [tijdens Batic' bezoek aan het tribunaal] ter sprake is gekomen'', aldus de woordvoerder.