Kritiek EU op Italiaanse gascontracten

De Europese Commissie vindt contracten van drie Italiaanse gasdistributiebedrijven met de Russische leverancier Gazprom in strijd met Europese mededingingsregels.

Bronnen bij de Commissie bevestigden vanmorgen dat binnenkort een officieel onderzoek wordt gestart naar de contracten van Enel, Edison en Snam met Gazprom. De bezwaren richten zich vooral op exclusiviteitsclausules in de contracten, die de drie Italiaanse nutsbedrijven verbiedt gas door te verkopen naar andere landen in de Europese Unie. Bovendien mag Gazprom volgens de contracten geen gas leveren aan andere Italiaanse nutsbedrijven. Door de contractclausules zou sprake zijn van een ongeoorloofde opdeling van de interne Europese markt, waardoor van oneerlijke concurrentie sprake zou zijn.

De Europese Commissie startte al in mei vorig jaar een informeel onderzoek. Volgens de gebruikelijke procedure zullen alle betrokken bedrijven binnenkort een verklaring van bezwaar van de Europese Commissie ontvangen, die dan vervolgens een officieel onderzoek start. De Commissie kan de bedrijven uiteindelijk dwingen de contracten te wijzigen en boetes opleggen tot maximaal 10 procent van hunwereldomzet.

Een woordvoerder van Edison, het enige betrokken bedrijf dat vanmorgen bereikbaar was voor commentaar, zei dat het bedrijf heeft meegewerkt aan het vooronderzoek en pas kan reageren als er een formele klacht komt van de Europese Commissie.

De betrokken contracten zijn gesloten door de Italiaanse bedrijven Snam (onderdeel van de staatsenergieholding Eni), Enel en Edison. De drie belangrijkste leveranciers van aardgas aan Italië zijn Gazprom uit Rusland, Sonatrach uit Algerije en NLNG uit Nigeria. De betrokken contracten bevatten 'take or pay' clausules. Deze geven kopers een exclusief recht op het gas, maar verbieden hen om het gas door te verkopen aan andere bedrijven en andere landen.

De Edison-woordvoerder zei dat zijn bedrijf de clausules had geërfd van het contract dat Snam had besloten met Gazprom en dat Snam moest afstoten in verband met concurrentiebepalingen.

Minister van Industrie Enrico Letta zei gisteren dat de regering zich niet zal verzetten tegen een wijziging van de contracten. Eurocommissaris Mario Monti had vorige week duidelijk gemaakt dat een formele klacht in de lucht hing. ,,Het werk dat Monti doet, is heilig, en dit bevestigt eens te meer dat het veel beter zou zijn om de Europese Commissie te volgen dan om af te remmen,'' zei Letta.