KPN: verkoop bij opbod

Het schuldsaneringsplan van KPN is een mengeling van ambitie en onzekerheid. Het Nederlandse telecomconcern had aan het eind van het afgelopen jaar een schuld van 21,9 miljard euro. Dat is 6,4 maal de jaarwinst vóór rente en belastingen. KPN wil zijn nettoschuld aan het eind van 2002 teruggebracht hebben tot een niveau van 3 maal de jaarwinst vóór rente en belastingen. Als de winst zoals voorspeld jaarlijks met 13 tot 14 procent toeneemt, betekent dat een schuldsanering van 9 miljard euro. KPN hoopt tenminste 5 miljard euro te halen uit het afstoten van niet-strategische belangen. De rest moet het bedrijf op een andere manier zien te realiseren.

Laten we beginnen met de verkoop van niet-strategische belangen. KPN heeft erin toegestemd zijn belang in de Ierse mobiele telecomaanbieder Eircell te ruilen voor aandelen Vodafone met een huidige marktwaarde van 700 miljoen euro. Die zullen vervolgens doorverkocht worden. KPN wil ook zijn belang in Eircom, het moederbedrijf van Eircell, verkopen. Dat levert waarschijnlijk 400 miljoen euro op. Ook het belang in Infonet, met een huidige marktwaarde van zon 500 miljoen euro, staat op de nominatie om verkocht te worden. In alle gevallen is KPN gedwongen haast te maken, wat van invloed zal zijn op de verkoopprijs. De belangen in Cesky Telecom en het Hongaarse telecomconcern Pannon zullen wellicht moeilijker aan de man te brengen zijn. Hun gezamenlijke waarde wordt geschat op één tot anderhalf miljard euro. Uit andere, niet genoemde belangen kan misschien nog een paar honderd miljoen gehaald worden. KPN wil ook in de uitgaven aan nieuwe netwerken gaan snijden, en bedrijfsgebouwen en radiotorens afstoten. Het doel van 5 miljard euro is niet onhaalbaar, maar KPN moet er wel het onderste voor uit de kan halen.

Waar de rest van het geld vandaan moet komen, is een groter vraagteken. KPN wil zijn mobiele telefonie-divisie naar de beurs brengen. Het probleem is dat de aandelen alleen interessant zijn voor strategische beleggers. De waarde van de divisie wordt op 20 miljard euro geschat, maar die heeft een schuld van 19 miljard euro. Het zou een oplossing kunnen zijn als het Japanse NTTDoCoMo, dat 15 procent van KPN Mobile bezit, zijn belang uitbreidt. Maar DoCoMo beperkt zich meestal tot minderheidsbelangen in buitenlandse bedrijven. KPN zou ook kunnen proberen van zijn belang af te komen in data-carrier KPNQwest, met een huidige marktwaarde van 2,9 miljard euro. Daar moet Qwest dan wel aan meewerken. Als KPN zichzelf niet wil opdelen, moet het bedrijf misschien uiteindelijk een fusiepartner voor zijn mobiele divisie zien te vinden. Op de moordende Duitse markt voor derde generatie mobiele telefonie (UMTS) lijkt zoiets op dit moment niet erg aantrekkelijk. Maar als de fusieregels versoepeld worden, door enige compensatie voor de hoge uitgaven aan UMTS-licenties toe te staan, zou dat wel eens kunnen gaan veranderen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly