Grote winst voor Wolters, kleine winst voor AEX

De AEX-index begon vanochtend met een klein verlies. Aan het einde van de ochtend trok dat bij tot een winst van 0,7 procent naar 553,4 punten.

Vooral de verliezen van ASM Lithography hakten in de winst van de AEX. De producent van chipmachines leverde 2,8 procent in en kwam terecht op 25,88 euro. Het Amerikaanse concern Silicon Valley Group (SVG), dat overgenomen wordt door ASML, kondigde winstwaarschuwingen aan.

Ook branchegenoten ASM International en BESI, beide genoteerd aan de AMX-index voor middelgrote beursgenoteerde fondsen, leverden vanochtend in. ASMI kwam ook met een winstwaarschuwing en stond omstreeks het middaguur 5,3 procent lager op 15,25. BESI leverde 4,7 procent in tot 8,10 euro.

Ook KPN moest na de gisteren bekendgemaakte cijfers inleveren. Het telecomfonds stond aan het einde van de ochtend met een verlies van 2,7 procent op 11,19 euro. TNT Post Groep leverde 2,2 procent in tot 23,15 euro,

Grote winnaar in de AEX was vandaag Wolters Kluwer, dat met een winst van 7,6 procent uitkwam op 25,18 euro. De uitgever zei te verwachten dit jaar quitte te draaien. De in het tweede halfjaar van 2000 gemaakte winst nam met 23 procent af wegens reorganisaties en investeringen in internetdiensten.

Handelshuis Buhrmann steeg met 4,1 procent naar 26,70 euro. Buhrmann maakte bekend dat de uitgifte van nieuwe aandelen de gewenste 1,3 miljard gulden heeft opgeleverd. Met het geld financiert Buhrmann de overname van de kantoorartikelendivisie van Samas en het Amerikaanse US Office Products.

De Midkap-index steeg een kleine 0,04 procent en stond aan het einde van de ochtend op 564,67 punten. Grootste stijgers waren kabelfabrikant Draka (met 4,4 procent naar 53,50 euro) en Wessanen (met 4,1 procent naar 12,75 euro).

De Nikkei-index in Tokio sloot vandaag met een verlies van 0,6 procent op 13.638,99 punten. Beleggers in Japan hopen dat de overheid op korte termijn met ferme maatregelen komt om de economische omstandigheden ten goede te keren. Een analist waarschuwde dat ,,als de overheid niet hard genoeg optreedt, de markt massaal zal verkopen''.

In New York waren de Dow Jones en de Nasdaq gisteren verdeeld. De Dow sloot met 1,9 procent hoger op 9.687,53. Op de dalende technologiebeurs Nasdaq gingen Alcatel en Nokia onderuit. Het Finse telecomconcern kondigde ontslagen aan.

In Frankfurt won de DAX-index vanmorgen licht met 0,9 procent tot 5.781 punten. Duitse beleggers willen geen risico's nemen en wachten op nieuwe ontwikkelingen in de Amerikaanse economie. Siemens zakte 1 procent tot 116,31 euro, softwareproducent SAP leverde 1,3 procent in en kwam op 138,17 euro.

De graadmeter FTSE in Londen steeg vanmorgen met 0,7 procent naar 5.616 punten. Die winst was voornamelijk te danken aan farmaceutische bedrijven en de hernieuwde kracht van Britse telecomconcerns.

In Parijs zorgden de telecomfondsen er juist voor dat de CAC zakte met 0,3 procent tot 5.141 punten. Een van Europa's grootste producent van telefoononderdelen, Alcatel, leverde 1,7 procent in tot 41,50 euro.