`Fraude oorzaak MKZ in Frankrijk'

De verspreiding van mond- en klauwzeer in Frankrijk is volgens minister Jean Glavany van Landbouw te wijten aan fraude bij veetransporten. Naar aanleiding van de ontdekking van een tweede geval van mond- en klauwzeer, afgelopen vrijdag in het departement Seine-et-Marne, hebben zowel premier Jospin als minister Glavany gezegd dat er aanwijzingen zijn voor illegale transporten. Er lijkt een direct verband te bestaan tussen de besmette bedrijven in de Mayenne en in Seine-et-Marne. Dat zou betekenen dat er na het vervoersverbod van 13 maart nog vee is getransporteerd.

Een verdachte veehandelaar uit de Mayenne is na onderzoek door justitie van blaam gezuiverd. Toch houdt Glavany zijn beschuldiging ,,van waarschijnlijke fraude'' vol. Sinds op 13 maart in de Mayenne het eerste geval van besmetting op het Europese vasteland werd aangetroffen, zijn in Frankrijk ongeveer 50.000 dieren geruimd.

Glavany zei een verbod op de import van schapen ,,op termijn'' niet uit te sluiten, vanwege het gebrek aan een waterdicht Europees identificatie-systeem voor schapen. Anders dan bij runderen en in strijd met de Europese regelgeving gebeurt het oormerken van schapen gebrekkig.

Pierre Chevalier, voorzitter van de Fédération Nationale Bovine (FNB), gaat er eveneens vanuit dat er frauduleuze transporten zijn geweest. Samen met de grootste boerenbond heeft de federatie een aanklacht tegen onbekende ingediend, in de hoop duidelijkheid te verkrijgen over de diertransporten die aan de ontdekking van de ziektegevallen voorafgingen. Chevalier riep de Franse overheid op ,,paraat'' te zijn voor een eventueel vaccinatie-programma, als de epidemie doorzet. Volgens Chevalier zal Nederland het met zijn grootste dierdichtheid van Europa ,,moeilijk krijgen''. Engeland komt volgens hem niet onder vaccinatie uit.

Frankrijk zal geen vee vaccineren ter bestrijding van de ziekte. ,,Om puur economische redenen'' is het volgens minister Glavany ,,beter te ruimen dan te vaccineren. Als wij de wereld laten weten niet vrij te zijn van mond- en klauwzeer, gaat de economische schade in de miljarden lopen. Het zou twee jaar duren voordat we ons vee weer kunnen uitvoeren.'' De minister zei pas van mening te zullen veranderen ,,als we de situatie niet meer in de hand hebben. Wat niet het geval is.''

De Franse media besteden veel aandacht aan de situatie in Nederland, maar niet aan de Nederlandse beschuldiging dat Frankrijk Nederland te traag heeft geïnformeerd over het transport van kalveren via de Mayenne naar Oene. Het Franse ministerie van Landbouw heeft vorige week gezegd, dat besmetting in Frankrijk ,,weinig waarschijnlijk'' is.