Ericsson ontslaat 3.300 man en bezuinigt 5 mld

Ericsson, 's werelds grootste fabrikant van infrastructuur voor de mobiele telefonie, zal dit jaar 20 miljard Zweedse kroon (5 miljard gulden) bezuinigen en 3.300 man personeel ontslaan om weer winstgevend te worden. Dat heeft de topman van het Zweedse concern, Kurt Hellström, vanochtend bekendgemaakt.

Twee weken geleden maakte Ericsson bekend dat het in het eerste kwartaal van dit jaar 4 tot 5 miljard kroon zal verliezen (1 tot 1,25 miljard gulden). De financiële markten waren compleet verrast en de koersdaling met 20 procent in Stockholm bracht een wereldwijde koersimplosie op gang.

,,Onder de huidige onzekere staat van de economie met negatieve signalen moet Ericsson reageren, en we nemen nu noodzakelijke maatregelen. We moeten veel efficiënter en concurrerender worden dan we ooit zijn geweest'', zei Hellström vandaag in een persverklaring.

De ontslagen zullen vooral vallen in de sectoren buiten de fabricage, zei Ericsson vandaag, zoals administratie, marketing en verkoop, en onderzoek en ontwikkeling. Nieuwe mensen worden niet meer aangenomen en in het aantal consultants in alle vestigingen van het bedrijf over de hele wereld zal drastisch worden gesneden, in sommige gebieden met meer dan de helft.

Ericsson heeft nu ruim 100.000 man personeel in 140 landen. Vorig jaar was de omzet 273,6 miljard kroon (bijna 70 miljard gulden).

Toch zal ook de fabricagecapaciteit door de bezuinigingen worden getroffen. Zo zal in Kumla, 100 kilometer ten zuidwesten van Stockholm, het aantal personeelsleden met 1.500 man worden verminderd, van 3.200 tot 1.700 man. Bij de divisie consumentenproducten in Linköping, 100 kilometer ten zuiden van Stockholm, die aan het bedrijf Flextronics zal worden uitbesteed, zal het personeelsbestand worden verminderd tot 475 man, waardoor nog eens 600 man op straat komt te staan.

In de fabrieken in het Britse Carlton en Scunthrope, waar 1.200 mensen werken, zal in het derde kwartaal van dit jaar de productie van mobiele telefoons (waarop Ericsson verlies lijdt) worden gestopt. Naar een nieuwe eigenaar van de fabrieken wordt gezocht.

Ook het Finse Nokia, 's wereld grootste fabrikant van mobiele telefoons, maakte vandaag ontslagen bekend. Hier zullen 300 tot 400 banen verdwijnen bij de divisie infrastructuur. Een deel van de mensen kan elders binnen Nokia aan de slag.