Duits kernafval op weg naar Gorleben

Het omstreden transport van Duits kernafval naar de opslagplaats bij Gorleben (deelstaat Nedersaksen) is tot het middaguur betrekkelijk rustig verlopen. Het afval moet in de loop van vandaag in Lüneburg aankomen. Van daar rest het laatste traject van ruim zestig kilometer naar Gorleben, waar het morgen wordt verwacht.

Het afval komt uit de opwerkingsfabriek in het Franse La Hague. Het transport passeerde gisteravond laat de Frans-Duitse grens. Daar zorgden protesten van tegenstanders voor enige vertraging.

Door een rechterlijke uitspraak is het betogers verboden in Duitsland bij de rails te komen waarover de trein met kernafval rijdt. De politie arresteerde al tientallen demonstranten die poogden met zitacties of door het plaatsen van obstakels de trein tot stilstand te brengen. De meeste demonstranten boden geen verzet.

Dichter bij Gorleben, in de regio Wendland, kwam het vanmorgen vroeg wel tot hardere acties. Milieuactivisten en boeren blokkeerden delen van het spoor en van de weg waarlangs het transport komt. Bij de ontruiming van een bezette brug raakten enkele betogers en agenten licht gewond.

De bedoeling is de containers met het afval later vandaag of morgenochtend in Dannenberg, zo'n twintig kilometer voor Gorleben, over te laden laden op vrachtwagens die het over de weg naar de speciale ondergrondse opslagplaats in zoutkoepels brengen.

De actievoerders rekenen op enkele tienduizenden betogers langs het laatste deel van het traject. Milieuorganisatie Greenpeace noemt het transport ,,een misdaad voor het milieu''.

In 1997, toen er voor het laatst een trein met kernafval van Frankrijk naar Gorleben reed, liep het transport uit op dagenlange rellen, waarbij meer dan honderd gewonden vielen. Het vervoer, dat volgens tegenstanders met lekke containers plaatshad, kwam daarna stil te liggen.

Parijs en Berlijn spraken onlangs af de atoomtransporten te hervatten. Duitsland is verplicht het afval, dat afkomstig is van Duitse kerncentrales, na de `behandeling' in de Franse opwerkingsfabriek, terug te nemen.