Dood baby leidt tot roep om vergelding

Tegen de achtergrond van de vandaag begonnen Arabische top in Amman escaleert de Palestijnse intifadah met aanslagen in Hebron, Jeruzalem, Petah-Tikwa en de beschieting van nederzettingen in bezet gebied.

Het ernstigste incident was de dood van een Israëlische baby van tien maanden in de joodse wijk van Hebron die door een Palestijnse scherpschutter werd doodgeschoten. Haar vader werd gewond. Volgens Israëlische militaire bronnen werden beiden vanuit de Palestijnse wijk Abu Sneineh, in het Palestijnse deel van Hebron, onder vuur genomen. ,,Door zijn telescoop zag de scherpschutter de baby. Hij vermoordde haar koelbloedig'', zei een kolonist in Hebron.

Abu Sneineh ligt op een heuvel boven de joodse wijk in Hebron, waar zo'n 400 kolonisten omringd door 120.000 Palestijnen leven. De familie van de baby heeft rabbinale toestemming gekregen om de begrafenis van hun dochtertje uit te stellen tot het Israëlische leger Abu Sneineh op de Palestijnen heeft heroverd. Volgens een woordvoerder van de kolonisten moet ,,al dit gebied worden heroverd en moeten alle terroristen worden weggevaagd. Er is geen andere oplossing.'' Het Israëlische leger trok zich in 1997 uit het grootste deel van Hebron terug na een akkoord tussen de toenmalige premier Netanyahu en Yasser Arafat.

Volgens Palestijnse bronnen werden zestien Palestijnen, onder wie een kind van drie jaar, gewond toen Israëlische tanks en machinegeweren bij wijze van vergelding Abu Sneineh onder vuur namen. Het Israëlische leger had de inwoners van de wijk vooraf aangeraden te vertrekken. Kolonisten openden vanuit de joodse wijk ook het vuur op Abu Sneineh en infiltreerden in de wijk. Vannacht werden zij echter door het Israëlische leger in samenwerking met de Palestijnse politie weer uit Abu Sneineh verdreven. Vanmorgen verhinderde het Israëlische leger opnieuw pogingen van gewapende kolonisten Abu Sneineh te ,,heroveren''. Het Israëlische leger heeft Hebron volledig van de buitenwereld afgesloten.

Vanmorgen ontplofte nabij een koopcentrum in het zuiden van Jeruzalem een met explosieven volgepakte auto. Zeven mensen werden volgens de politie bij deze Palestijnse aanslag licht gewond. Gistermiddag werd een grote lading explosieven in een tas in de hoofdstraat van Petah-Tikwa, nabij Tel Aviv, met een robot onschadelijk gemaakt. De houder van een eettentje maakte de politie attent op de tas die bij zijn tentje stond. In de Gazastrook kwam gisteren de nederzetting Morgav onder Palestijns mortiervuur te liggen. Het Israëlische leger op zijn beurt schoot in de Gazastrook een Palestijnse jongen dood.

Naarmate de intifadah gewelddadiger wordt, neemt de kritiek toe op wat de rechtse vleugel in de Israëlische politiek de passieve houding van premier Ariel Sharon noemt. ,,We kozen Sharon omdat we een andere politiek wilden'', zeggen de kolonisten. ,,We zien het verschil met de politiek van de vorige premier Ehud Barak niet.'' Radio Israël meldde vanmorgen dat Sharon na de Arabische top in Amman hard tegen de Palestijnen zal optreden. De Israëlische leider zou zich inhouden om geen militante anti-Israëlische resoluties uit te lokken.

    • Salomon Bouman