Cable & Wireless loopt binnen

Cable & Wireless (C&W) heeft een lucratief bod weten te krijgen voor zijn Australische dochter Optus. Singapore Telecom betaalt 17,2 miljard Australische dollar voor het bedrijf, wat neerkomt op 11 maal de jaarwinst vóór rente en belastingen. Dat is aanzienlijk meer dan het niveau van 8 maal de jaarwinst vóór rente en belastingen, waarop de meeste Austraal-Aziatische en Aziatische telecomconcerns verhandeld worden. Zo wordt korte metten gemaakt met het idee dat C&W door de uitverkoop in de TMT-sector gedwongen zou zijn om Optus voor een laag bedrag te verkopen.

De toch al voortreffelijke balans van C&W wordt door deze deal nog verder geschraagd. Het Engelse bedrijf strijkt voor zijn belang van 52,5 procent niet alleen 7,8 miljard Australische dollar op, maar het kan ook voor 3,5 miljard Australische dollar aan schulden van Optus uit zijn boeken schrappen. De totale inkomsten bedragen daardoor 11,3 miljard Australische dollar. Tegelijk wordt ook de liquiditeit van C&W verbeterd.

De aandacht zal nu waarschijnlijk vooral uitgaan naar wat C&W met de opbrengst zal doen. Daardoor zal de druk op C&W toenemen om op zijn minst een deel van de verworven oorlogskas aan de beleggers terug te geven. Maar het is ook verstandig als C&W geld voor overnames in kas houdt. De prijzen voor data carriers en webhosting-bedrijven zijn omlaag gegaan, en met het cashgeld kan C&W op koopjesjacht gaan. Topman Graham Wallace moet aangeven hoeveel geld hij voor dit doel denkt nodig te hebben. Met de rest kunnen dan aandelen van beleggers teruggekocht worden.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford