Britse Hogerhuis wijst jachtverbod af

Het Britse Hogerhuis heeft gisteravond een wetsvoorstel voor een verbod op drijfjachten met honden op vossen volgens verwachting afgewezen.

Verrassend genoeg stemden de Lords ook tegen een compromisvoorstel om de jacht onder nieuwe, strenge regels te laten doorgaan en stemden voor de derde optie: zelfregulatie van de jacht door jagers.

Het Lagerhuis keurde in februari al een totaal verbod op drijfjachten goed met een meerderheid van 179 stemmen. Verwacht werd dat de Lords, onder wie veel Conservatieve landeigenaren die zelf jagen, zouden kiezen voor de zogeheten `derde weg'.

Het is onzeker of het wetsvoorstel het parlementaire pingpong overleeft tot de aanstaande verkiezingen, verwacht in mei of juni, als de mond- en klauwzeercrisis de regering niet dwingt ze tot een later tijdstip uit te stellen.

De Conservatieve Lord Ferrers noemde het ,,grotesk'' om te debatteren over de vossenjacht terwijl het platteland een ,,rampgebied'' is, waar ,,de bewoners hun levensonderhoud verliezen''. Lord Cope of Berkely, ook een Tory, noemde de wet ,,smakeloos'' en ,,zonder doel of definitie''.

Maar Lord Graham of Edmonton, een Labour-Lord die een totaal verbod steunt, noemde het compromisvoorstel ondeugdelijk omdat het geen einde zou maken aan het ,,opjagen [van vossen] tot de dood''. Dat `derde weg'-voorstel staat de drijfjacht toe, maar verbiedt onder meer het uitgraven en afmaken van vossen die uitgeput hun toevlucht zoeken in een hol.

De Countryside Alliance, een gelegenheidscoalitie van boeren en jagers die eerder mordicus tegen elke inperking van de jacht was, zei eerder deze maand ook een `derde weg' te willen overwegen.

Premier Blair heeft tegenstrijdige signalen gegeven. Hij liet weten ,,zeker'' tegen de jacht te zullen stemmen, zoals een meerderheid van zijn partijgenoten in het parlement, maar hij was afwezig tijdens de laatste stemming. Sommigen leiden daaruit af dat ook hij vóór het compromisvoorstel is, om verdere confrontatie met kiezers uit het platteland te mijden.

Een geplande massademonstratie van de Countryside Alliance is door de mond- en klauwzeercrisis voor onbepaalde tijd opgeschort.

    • Hans Steketee