BOTER, KAAS, CALVA EN VIS

Boodschappen doen in het land van boter, kaas, room, vis en calvados is een genoegen. In de winter liggen er op de markt torens van oesters en coquilles St. Jacques uitgestald en je kunt er ook levende garnalen (in Nederland verdwenen) kopen. Een luxe dilemma deed zich regelmatig voor: koken we zelf of eten we uit. Een zeer betaalbare lunch in een restaurant met geanimeerd geroezemoes en bestekgekletter is niet te versmaden. Hoe doen ze het toch in die restaurants? Eten als een vorst voor zo weinig geld. Ik keek voor alle zekerheid de rekeningen er nog eens op na en genoot opnieuw van het delen door 3. Een repas in Le Vieux Beffroi in St. Sever Calvados, inclusief kaas en wijn 63 francs. Bij Le Petit Normand in Bayeux was het 94 francs. Maar daar werd dan ook een rog geserveerd die over de randen van je bord hing. Een stuk quiche, zeeduivel en groenten, salade, een stukje camembert en huisgemaakte crème brulée en een fles wijn of cider kostte bij Bar, epicerie du Chateau in St. Pierre Langers 55 francs. 4 francs meer was de lunch in Le taverne du Parvis in Coutance. En natuurlijk bezocht ik Chez François in Genêts. De prijzen van François, die vlees in de grote open haard in zijn restaurant roostert, zijn nog hetzelfde als 2 jaar geleden. Voorgerechten, kaas en nagerechten kostten allemaal 16 francs. De prijzen van de hoofdgerechten variëren. De côte de boeuf is duurder dan een portie gegrilde worstjes. Het prachtige uitzicht vanaf de Mairie op de Mont St. Michel in de verte is geheel gratis. Een voorgerecht voor 2 personen voor Normandische oesters. Bereiding: open de oesters. Bewaar het vocht en giet het door een zeef in een kom. Leg de losgemaakte oesters in de diepste holle schelp. Leg deze gevulde schelpen, om te voorkomen dat ze omkiepen, in een schaal waarin ze precies passen. Snipper de gepelde sjalotjes. Fruit ze in boter zacht en glazig. Voeg de crème fraîche toe. Breng de room aan de kook. Kook die in tot de room dikker is geworden. Giet de room door een zeef en voeg het oesternat en de calvados toe. Verwarm de room opnieuw. Breng deze saus op smaak met zout en peper. Vul de oesterschelpen waarin de oesters liggen met de saus. Zet de schaal een minuutje onder de gril.

    • Anne Scheepmaker