Boek Bouazza best verkocht in de Boekenweek

Een beer in bontjas van Hafid Bouazza is het best verkochte boek van de Boekenweek 2001. Van het 60 bladzijden tellende boekenweekessay, dat van 14 tot 25 maart voor vijf gulden verkocht is, gingen 70.000 exemplaren over de toonbank. De stichting CPNB, die deze cijfers vanmorgen heeft bekendgemaakt, meldt verder dat praktisch alle 725.000 exemplaren van Salman Rushdie's boekenweekgeschenk Woede zijn weggegeven.

Directeur H.Kraima van de CPNB spreekt over ,,een goede boekenweek, waarin heel breed verkocht is.'' Er zijn ongeveer even veel boeken verkocht als geschenken weggegeven – net als vorig jaar, toen er van Harry Mulisch' Het theater, de brief en de waarheid 768.000 exemplaren waren uitgezet. De representatieve steekproef van de CPNB wijst er verder op dat het boekenweekthema `Het land van herkomst' (`Schrijven tussen twee culturen') meer aansloeg in de assortimentsboekhandel dan in kiosken en warenhuizen.

In de top 100 over de afgelopen twee weken wordt Bouazza gevolgd door Mulisch (Siegfried) en John Grisham (De erfpachters). Kraima: ,,De meeste mensen kopen gewoon het boek dat ze al wilden hebben.'' Toch staan er 15 boeken in de top 100 die te maken hebben met het boekenweekthema. Behalve het autobiografische debuut van de cabaretière Nilgün Yerli (De garnalenpelster) zijn dat onder meer de 25-guldenuitgaven van de boeken van Rushdie, het vijf jaar oude Bruiloft aan zee van Abdelkader Benali, en Khalid Boudou's Het schnitzelparadijs.

Het geschenk, Rushdie's Woede, was met 256 bladzijden bijna drie keer zo dik als voorgaande jaren. De extra (druk)kosten zijn volgens de CPNB gedragen door Contact, de uitgeverij van Rushdie. De directie van Contact wil niet zeggen of voor het duurste boekenweekgeschenk ooit sponsors zijn geworven.

Wie volgend jaar het geschenk schrijft, wordt op 17 april bekendgemaakt. De CPNB wil bevestigen noch ontkennen dat dit Thomas Rosenboom is, wiens naam in literaire kringen genoemd wordt. Kraima: ,,Rosenboom is de vijfde gok die ik de afgelopen weken gehoord heb.''