Bladeren

Börse on Line

De beer beheerst de beurs. Redde wie zich redden kan. Maar welke beleggingen bieden nog een veilige schuilplaats? Nou, DSM bijvoorbeeld, zegt het Duitse beursblad Börse on Line, maar alleen als de economische situatie zich in de tweede helft van het jaar herstelt. Want als dat niet gebeurt zullen de analisten hun winstschattingen moeten verlagen. Je moet er maar op komen.

Het blad heeft nog meer gezond-verstand-adviezen in de aanbieding. Nee, Nokia niet. Ze kunnen daar wel zeggen dat de winst op peil blijft, maar heeft Siemens-topman Heinrich von Pierer niet onlangs nog de verkoopprognoses voor mobieltjes verlaagd van 550 miljoen stuks tot 450? In de telecomsector valt weinig eer te behalen, met uitzondering van het Spaanse Telefónica, dat onlangs uitmuntende cijfers publiceerde. Dat kon wel eens zo blijven omdat de conquistadores van Telefónica de telecommunicatie in Latijns Amerika stormenderhand veroveren.

Wie geen beren op de weg wil zien wende zich tot de consumentenbranche, vooral levensmiddelenbedrijven en supermarktketens. Die zijn in onzekere tijden altijd een veilige belegging, want de mensen moeten toch eten, zo redeneert het blad. Alsof dat vorig jaar niet zo was. En wie helemaal zeker wil zijn van zijn zaak moet bij het verzekeringswezen zijn. Want beren noch stieren hebben vat op deze olifant.

Wirtschaftswoche

Is de consumentenbranche wel zo'n veilige belegging? Misschien wel, maar de consument is toch wel een joker in het pokerspel van Alan Greenspan. Want ook de topman van de Amerikaanse centrale banken weet niet of de consumenten zoveel vertrouwen blijven houden in de economie dat ze blijven kopen, stelt het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche vast.

Het bedrijfsleven is in ieder geval niet erg kooplustig. En dat staat volgens het blad los van de vraag hoe duur kapitaal is. Maar het grootste gevaar op de weg langs de afgrond van recessie en depressie is toch de consument, want hij is degene die met zijn uitgaven goed is voor tweederde van de Amerikaanse economie.

De investeringsbanken maken zich volgens het blad al lang niet meer druk over de exegese van Greenspans geheimtaal. Ze willen alleen nog weten hoeveel winst de bedrijven denken te maken, niet voor het volgende kwartaal, maar voor de komende vijf jaar. En die hoeven niet aan te komen met de mooie verhalen die er vorig jaar nog ingingen als koek, want de banken gaan ervanuit dat de groei van de winst de komende jaren niet half zo groot kan worden als in de afgelopen jaren. Dat past in het beeld van de ontwikkelingen op lange termijn. Want de stijging van de DAX-index in de periode van 1995 tot 2000 was, zo betoogt het blad, de sterkste van na de Tweede Wereldoorlog.

BusinessWeek

Met de Duitsers kun je de oorlog ook al niet winnen, althans niet die tegen het depressiegevaar. De Duitse economie remt de Europese economie in plaats van hem aan te jagen. De groei vertraagt veel sneller dan werd verwacht. Het Amerikaanse zakenblad BusinessWeek vraagt zich af hoe dat komt. Het denkt dat de Duitsers diep in hun hart wars zijn van groei op z'n Amerikaans, omdat ze de voorkeur geven aan stabiliteit. Volgens het blad zijn de vakbonden de boosdoeners, omdat ze met hun looneisen de inflatie aanwakkeren. Het vreest dat de Europese Centrale Bank haar inflatiecriteria zal handhaven en daarom de rente minder zal verlagen dan het bedrijfsleven nodig acht.

En Greenspan verlaagt de rente ook al niet snel genoeg, klaagt het blad, uit angst voor het verwijt dat hij Wall Street te veel in de watten legt. Maar goed, als de rente niet omlaag kan, dan de belastingen maar. Want,zo redeneert BusinessWeek, de belastingverlaging is nodig om de beursverliezen te compenseren. Kennelijk moet de gemeenschap de kosten van het spelen op de beurs betalen.

The Economist

Het vertrouwen van de Amerikanen is al niet erg groot meer. Want tweederde van de Amerikanen gelooft dat de recessie al aan de gang is, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan. Het Britse weekblad The Economist vraagt zich af of de wereld nog wel aan een recessie ontsnappen kan, omdat niet alleen Amerika maar ook Japan op het randje van een recessie balanceert. Als ze hun evenwicht verliezen, zullen beide grote economieën voor het eerst sinds 1974 tegelijkertijd een recessie beleven. Anders dan vroeger verspreidt het recessievirus zich minder via handelscontacten en meer door buitenlandse directe investeringen en via de beurzen, die elkaar aansteken. Ook de informatie- en communicatietechnologie die de geïndustrialiseerde landen aan elkaar koppelt is een aantrekkelijke route voor het recessiespook. Globalisering is niet alleen voor stieren, maar ook voor beren.

    • Herman Frijlink