Belg Rogge kandidaat

De Belg Jacques Rogge is officieel kandidaat Juan-Antonio Samaranch in juli van dit jaar in Moskou op te volgen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

IOC-lid Rogge was al hoofdverantwoordelijke voor de organisatie van de succesvol verlopen Spelen in Sydney en geldt met de Canadees Dick Pound intern als grote favoriet voor het voorzitterschap.

Rogge maakte zijn besluit gisteren in Brussel bekend. Naast Rogge hebben de Zuid-Koreaan Kim Un-Yong, de Hongaar Pal Schmitt en de Amerikaanse Anita Defrantz zich al kandidaat gesteld. Pound zal zich later bij dit kwartet voegen.

Rogge zei gisteren niet veel over zijn plannen. Wel liet hij duidelijk weten, dat hij van mening is dat het huidige programma van de Olympische Spelen te groot is.

,,De Zomerspelen moeten opnieuw inkrimpen'', zei hij. ,,De maximumlimiet is bereikt.'' De Gentse chirurg wil zijn baan opgeven indien hij als voorzitter van het IOC wordt gekozen. ,,Ik zal ook onmiddellijk mijn intrek nemen in Lausanne. Het voorzitterschap van het IOC is dan wel onbezoldigd, maar wel een fulltime baan.''

Rogge legde de nadruk op het feit dat hij over de juiste leeftijd beschikt om aan het karwei te beginnen. ,,Ik heb op mijn leeftijd ervaring genoeg en ik ben zowel fysiek als mentaal nog sterk genoeg.''

De 58-jarige Rogge is IOC-lid sinds 1991. Als zeiler nam hij aan de Spelen deel in 1968, 1972 en 1976. Verder was hij tienvoudig Belgisch rugby-international. Hij was twee jaar voorzitter van het Belgische Olympische Comité (BOIC). De laatste jaren was Rogge lid van het uitvoerend comité van het IOC. Als voorzitter van de IOC-coördinatiecommissie moet hij de Spelen in Athene in 2004 in goede banen leiden.