Aiwa moet 5000 banen schrappen

Het Japanse elektronicabedrijf Aiwa Co. moet zijn personeelsbezetting binnen een jaar ongeveer halveren, tot een aantal van 5.000 banen. Bovendien ziet Aiwa zich genoodzaakt productie-afdelingen samen te voegen tot één fabriek.

Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf, een dochteronderneming van Sony, gisteren in Tokio meegedeeld. De ingrepen zijn nodig om bij een wereldwijd sterk gedaalde vraag naar elektronica te kunnen overleven.

De vooruitzichten voor Aiwa zijn sterk verslechterd door een sterk gedaalde vraag naar zijn producten en onderdelen. Onderdeel van een ingrijpende herstructurering is ook dat de Sony-dochter de onrendabele productie van televisietoestellen sterk vermindert. Het bedrijf zal overschakelen naar de meer winstgevende digitale toestellen, zoals draagbare radio's, aldus woordvoerder Masahiro Ashino.

De directie raamt de gevolgen van de reorganisatie op een vermindering van de jaaromzet met zo'n 30 procent tot ongeveer 200 miljard yen, ofwel 1,6 miljard dollar, in het boekjaar 2002. In het huidige boekjaar bedraagt de omzet een geraamde 300 miljard yen (2,4 miljard dollar).

Het bedrijf heeft behalve met vraagvermindering ook te maken met sterke concurrentie van producenten in China, die leidt tot prijsverlagingen.

Tegen maart volgend jaar zal Aiwa zijn productie hebben verplaatst van de belangrijkste fabrieken in Iwate (Noord-Japan), Maleisië en Indonesië, naar één nieuwe locatie, aldus woordvoerder Ashino. Naar de beste vestigingsplaats wordt nog gezocht.

Aiwa heeft in Japan 2.600 werknemers en 7.400 personeelsleden in vier fabrieken in het buitenland, waarvan één in Maleisië, twee in Indonesië en één in Wales. In het kader van de herstructurering zullen zes kleine fabrieken, waaronder die in Wales, worden gesloten. Aiwa werd in 1951 opgericht en is voor 50,5 procent eigendom van Sony. De winst van het bedrijf is de afgelopen maanden sterk teruggelopen, vooral omdat Japanse consumenten het hebben laten afweten. De vooruitzichten zijn nog minder gunstig geworden door het trage proces van economisch herstel in Japan. Ook de export van Aiwa naar de Verenigde Staten, de belangrijkste handelspartner van Japan, is aan een vertraging onderhevig.