Zuid-Korea versterkt zijn diplomatie

De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung heeft zijn halve kabinet gewijzigd. De personeelswisseling heeft tot doel het ontspanningsbeleid ten opzichte van Noord-Korea te versterken.

Zowel in eigen land als in de relatie met de nieuwe Amerikaanse regering van president George Bush ondervindt president Kim moeilijkheden met zijn zogeheten `zonneschijnbeleid' jegens Noord-Korea.

Een belangrijke adjudant van Kim Dae-jung, het hoofd van de veiligheidsdienst Lim Dong-won, is benoemd tot de nieuwe minister voor Hereniging. Lim had in zijn eerdere functie veel contact met de VS over het Noord-Koreabeleid. Hij bezocht de VS bijvoorbeeld voorafgaand aan het recente bezoek van Kim Dae-jung aan Bush om het ontspanningsbeleid van Zuid-Korea te verkopen. Nu zal hij het beleid tegenover Noord-Korea onder zijn hoede krijgen.

Ook Buitenlandse Zaken krijgt een nieuwe minister met ruime Amerika-ervaring. Han Seung-soo is een voormalige ambassadeur in Washington. Het bewerken van de regering Bush zal zijn belangrijkste taak worden. Tijdens de ontmoeting eerder deze maand tussen Bush en Kim toonden de Amerikanen zich zeer gereserveerd tegenover Noord-Korea. Terwijl zijn voorganger Clinton het ontspanningsbeleid van Kim zonder meer steunde en actief overleg voerde met Noord-Korea, wil de regering-Bush het Noord-Koreabeleid eerst onder een vergrootglas leggen alvorens nieuwe stappen te zetten.

Een Noord-Koreaanse delegatie arriveerde dit weekeinde in de zuidelijke hoofdstad Seoul om namens de noordelijke leider Kim Jong-il condoléances over te brengen voor het overlijden van Chung Ju-yung, oprichter van het Hyundai-conglomeraat. Chung (85) werd geboren in huidig Noord-Korea en zijn privé-diplomatie speelde de afgelopen jaren een belangrijke rol in de verbetering van de relaties tussen beide Korea's. Hij reisde regelmatig naar het noorden, ontmoette persoonlijk Kim Jong-il en begon er zakelijke activiteiten.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis heeft zijn noordelijke zusterorganisatie vandaag voorgesteld om begin april nieuwe gesprekken te beginnen over de hereniging van families.