Wijnklimaatkasten

De wijnliefhebbers groeien in aantal, kelders zijn zeldzaam in de nieuwbouw en centrale verwarming is gemeengoed. De meeste woningen ontberen de juiste condities om wijn te bewaren.

Wijn is veeleisend. Een goede bewaartemperatuur is een graad of twaalf, maar zeker zo belangrijk is het voorkomen van grote wisselingen in temperatuur. De luchtvochtigheid moet tussen de 55 en 80 procent liggen. Hij mag niet te laag zijn, anders droogt de kurk uit. Een hoge luchtvochtigheid kan de wijn wel hebben, maar het etiket niet. En wat is er ergerlijker dan een perfect tot ontwikkeling gebrachte wijn te drinken en niet te weten welke het is? Een goede ventilatie is nodig om onder meer schimmelvorming tegen te gaan. Ook licht en trillingen komen de ontwikkeling van de wijn niet ten goede. De wijn moet dus in het donker en trillingsvrij worden opgeslagen. In moderne woningen schort het meestal aan drie zaken. De temperatuur is aan schommelingen onderhevig en meestal te hoog. De luchtvochtigheid is vaak te laag in tijden dat de centrale verwarming brandt en soms te hoog in andere jaargetijden. Een wijnklimaatkast kan de kelderloze wijnliefhebber uitkomst brengen.

Er zijn drie types in de handel: de bewaarkast, de serveerkast en de hybride bewaar- en serveerkast. Niet elke fabrikant gebruikt dezelfde namen, maar de te onderscheiden functies zijn wel hetzelfde. De wijnbewaarkast is bedoeld om wijnen voor langere tijd op te slaan. In de kast heerst de ideale keldertemperatuur. In de wijnserveerkast zijn de temperatuurcondities verfijnd tot ten minste vijf zones, maar er zijn ook kasten die wel twaalf zones hebben. In de wijnserveerkast is voor elke wijnsoort een vak met exact de juiste serveertemperatuur te vinden. Champagne bijvoorbeeld op zes graden, frisse, witte wijnen op negen graden, lichte rode op vijftien graden en zwaardere rode op achttien graden.

Bij het derde type kast zijn de functies bewaren en serveren gecombineerd. De kast is verdeeld in drie temperatuurzones. Naast een deel met een keldertemperatuur zijn er twee kleinere vakken. In het zogeheten chambreervak, bovenin op de plaats waar in een ijskast het diepvriesvak zit, is de temperatuur zestien tot achttien graden. Dat heet in wijndrinkerskringen `op kamertemperatuur', een begrip dat nog dateert uit het cv-loze tijdperk. Het is een goede temperatuur voor veel rode wijn. In het koudevak, onderaan op de plaats van de groentelade in de huishoudkoelkast, komt de witte wijn op de juiste serveertemperatuur, van vier tot acht graden.

De capaciteit van de wijnkasten loopt van vijftig tot vijfhonderd flessen. Dat zijn wel de gemakkelijk stapelbare en efficiënte Bordeauxflessen. Een eenvoudig bewaarkastje is te krijgen vanaf 2.100 gulden, een grote, luxueus uitgevoerde, serveerkast vergt meer dan 5.000 gulden.

Wie de aanschaf van een kast overweegt, doet er goed aan zijn wijndrinkgedrag in kaart te brengen. Dat kan confronterend zijn, maar het moet even. Hoeveel flessen gaan er per jaar doorheen? Hoeveel daarvan zijn echte bewaarwijnen? En hoe lang blijven ze opgelegd? Bedenk daarbij dat veel wijnconsumenten de neiging hebben wijnen langer te bewaren dan nodig is. Meer dan 95 procent van de wijn die op de markt komt is bedoeld om meteen te drinken. En hoe verloopt de logistiek? Wordt de wijn een paar maal per jaar in grote partijen aangevoerd of komt de wijn in grote frequentie flesgewijs het huis binnen? Zo heeft een gebruiker van gemiddeld twee flessen per week met een bewaartijd van tien jaar een oplegcapaciteit van ruim duizend flessen nodig. Dat zijn twee van de grootste wijnbewaarkasten. Dat is onhandig, zelfs zo'n gematigde wijnconsument kan de wijn in dit geval beter in de opslag laten bij zijn wijnhandelaar en af en toe wat dozen laten afleveren. Een wijnserveerkast kan dan als huiselijk distributiecentrum uiteraard goede diensten bewijzen. Wie zijn wijn desondanks ook in de bewaarfase graag onder handbereik houdt, kan een klein kamertje, een grote kast, een deel van de garage of de zolder laten isoleren en klimatiseren. De leveranciers van wijnklimaatkasten kunnen meestal ook in dat soort systemen voorzien.

Technisch zijn er geen grote verschillen tussen de kasten van verschillende leveranciers te bespeuren. In de vormgeving strijden functionaliteit en opulentie om de eer. Uiterlijk ontlopen de kasten elkaar niet erg, al is het bij sommige merken wel duidelijk dat de producenten ook koelkasten leveren. De goedkoopste kasten zijn eenvoudig uitgevoerd. Ze zien er uit of ze door een handige doe-het-zelver in elkaar zijn gezet. De duurdere modellen kunnen worden verchict met bijvoorbeeld rookglazen deuren of een roestvrijstalen omhuizing, maar voor plaatsing in de woonkamer blijven ze eigenlijk ongeschikt. Daar is wat op gevonden. Er zijn ombouwen te krijgen, die overigens een veelvoud kosten van de kasten zelf. Het is mogelijk het systeem uit te bouwen tot een compleet genotswandmeubel, waarin ook een likeur- en digestievenbar, een sigarenhumidor en een kaasklimaatkast een plaats kunnen krijgen. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor restaurants, maar wat let de ware wijn-, sigaren- en kaasliefhebber?

Eurocave tel (0416) 344 400, www.eurocave.nl

Liebherr: tel (020) 645 45 54

Vinis tel (0411) 686 542; www.vinis.nl

    • Joep Habets