Vlag niet hijsen na dodenherdenking

De Nederlandse vlag zal voortaan na de twee minuten stilte op 4 mei, de avond van de nationale dodenherdenking, niet meer worden gehesen. Dat staat in de nieuwe richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, die zijn opgesteld na overleg met de nationale overheid.

Het Comité vindt het hijsen bij nader inzien niet passend.

Tot nog toe werd de vlag bij officiële herdenkingen na de twee minuten stilte gehesen. Daar kwamen bij het Comité en bij de Rijksvoorlichtingsdienst steeds meer vragen over, bij voorbeeld van mensen die dodenherdenkingen bijwoonden midden in de stad. Zij zagen de `officiële' vlag na de dodenherdenking omhooggaan, terwijl de vlaggen aan de huizen en de winkels in de buurt halfstok bleven.

Het Nationaal Comité wil nu aan alle verwarring een einde maken. De problemen hangen samen met de zomertijd. Tot 1979, het jaar waarop de zomertijd inging, begon het op 4 mei kort na de dodenherdenking te schemeren en moest de vlag dus kort na de plechtigheid worden binnengehaald.

Door de zomertijd zit er nu ruim een uur tussen. Het Comité besloot, overeenkomstig de militaire traditie, de vlag nog te hijsen.

Het past niet bij het ingetogen karakter van de avond om de vlag te hijsen, aldus het Comité nu, en het druist ook in tegen gevoelens bij slachtoffers en nabestaanden.

De richtlijn is bedoeld voor officiële instanties. Burgers wordt gevraagd de richtlijn te volgen, maar in de praktijk laten die de vlag meestal al halfstok hangen.