`Vier dagen om de man op te blazen'

Vier dagen duurde het voordat strijders van de Talibaan in Afghanistan er begin deze maand in waren geslaagd om de grootste van de twee eeuwenoude boeddhabeelden in Bamiyan te slopen. ,,Stap voor stap hebben we hem opgeblazen. Voor het grote (beeld) hadden we vier dagen nodig'', aldus de Abdul Arouf, een van de soldaten die meewerkte aan de vernietingsoperatie.

Abdul Arouf zei dat tegenover een groep van twintig buitenlandse journalisten die vanochtend op uitnodiging van de Talibaan met een vliegtuig van de Afghaanse luchtvaartonderneming Ariana van de hoofdstad Kabul naar de provincie Bamiyan werden gevlogen. Het was de eerste keer dat de Talibaan buitenlandse journalisten rondleidden bij de twee vernietigde beelden. De sloop ervan lokte begin deze maand over de hele wereld felle reacties op, ook uit islamitische landen. De Talibaan, die een extreem fundamentalistische interpretatie van de islam geven, beschouwden de boeddhabeelden als afgodsbeelden die moesten verdwijnen, samen met alle andere beelden in Afghanistan, zoals die in het Nationaal Museum in Kabul.

Bij aankomst op het vliegveld bij Bamiyan werden de journalisten met vier legervoertuigen en begeleid door zwaar bewapende soldaten naar de plek gebracht waar de beelden waren uitgehouwen in een zandstenen bergwand. Van de beelden resteerde weinig anders meer dan hoopjes puin in twee gapende nissen. De beelden stonden ongeveer 150 meter uit elkaar.

,,Eerst hebben we het kleine beeld (ongeveer 36 meter hoog) vernietigd. Het was een vrouw. Vervolgens hebben we haar echtgenoot (ongeveer 52 meter hoog) opgeblazen'', vertelde Abdul Haidi, de commandant van de Talibaan die de leiding had over de sloopwerkzaamheden.

In het recente verleden is zwaar gevochten om Bamiyan. Het gebied is thans in handen van de Talibaan, maar vanochtend kwamen er berichten over een nieuw offensief van de oppositie-groepen. Sinds tien dagen zou er, volgens zegslieden van de oppositie, weer worden gevochten in de buurt van Bamiyan en het front zou zich nu op ongeveer tien kilometer afstand van de stad bevinden. Volgens de oppositie, verenigd in een Noordelijke Alliantie, wordt thans een leger van 20.000 man op poten gezet om de Talibaan te bestrijden.