Verrassing of ergernis?

Met ingang van zondag 1 april treedt bij Radio 1 en Radio 5 op FM en AM de grote verandering in. Nieuwe programma's komen, oude verhuizen en sommige verdwijnen. Dat wordt wennen en wellicht treuren. Het vertrouwde Radio 5 wordt gewijzigd in 747 AM en zal op dezelfde frequentie op de middengolf gaan uitzenden waar tot op heden Radio 1 te horen was. Radio 1 zal voorlopig tot september op de middengolffrequentie 1008 AM te beluisteren zijn. Een ingrijpende verandering is dat Radio 1 horizontaal (vrijwel iedere dag hetzelfde) wordt geprogrammeerd en dat EO, VARA en VPRO de ochtenden en AVRO, KRO en NPS de middagen verzorgen. Dit om meer luisteraars te trekken en de journalistieke kwaliteit te verhogen.

De avonduren op Radio 1 krijgen op de werkdagen onder meer tussen 19.00 en 20.00 uur cultuur en media van de NPS, reportages, het oude sportblok van 22.00 tot 23.00 uur waarna Met het oog op morgen afsluit. Verder neemt de naar een type Boeing verwijzende nieuwe zender een groot deel van het Radio 1-Journaal over en wordt de avond met de dagelijkse NPS-rubriek Radio Urbania, minderhedenprogramma's, EO, Teleac en de VPRO gevuld.

Niet alleen het nieuws zal op beide zenders te horen zijn maar op werkdagen ook de VPRO-radiosoap Radio Bergeijk (van 12.45-13.00 uur en herhalingen aan het einde van de middag en 's nachts bij Radio 1). In de nacht gaat bij de VPRO op Radio 1 Wim Bloemendaels muziekprogramma Paezens & Moddergat op hetzelfde tijdstip (6.00-7.00u.) naar Radio 4. Verder begint dinsdag VPRO's Nachtleven op Radio 1 een uur later en komt de vaste VPRO-dinsdag op Radio 5 te vervallen. Wereldnet, dat dagelijks live-gesprekken met Nederlanders in het buitenland uitzendt, (nu van 8.05 tot 9.00u.) komt op 747 AM tussen 12.00 en 12.45 in de ether.

Het huidige cultuurblok op Radio 1 tussen 14.00 en 16.00 uur, krijgt een andere opzet. Met het schrappen van Schuim & As van de NCRV op de vrijdag en het korten van een half uur op Knetterende Letteren (NPS) op woensdag gaat de middag er anders uitzien. Zendercoördinator Jan Westerhof meent dat alle afzonderlijke omroepen geneigd zijn aandacht aan dezelfde `Rembrandttentoonstelling' te besteden. Daarmee win je geen luisteraars.

Bij de AVRO verdwijnt op Radio 1 het zaterdagavondprogramma Easy Listening dat op Radio 2 van 23.00-1.00 uur een nieuw onderdak krijgt. KRO's Vijfde Verdieping op woensdag verdwijnt, maar zal elke werkdag onder KRO's Route 747 van 8.30 tot 10.00 uur terugkomen. Het programma richt zich op mensen van de babyboomgeneratie en moet met e-mail, chatten en telefoon een interactief programma worden. Op Radio 1 krijgt NCRV-presentator Sjors Fröhlich direct na de middageditie van het Radio 1-Journaal om 13.30 een dagelijkse nieuwstalkshow Stand.nl. Een deskundige reageert op het nieuws waarna tot 14.00 uur luisteraars mogen reageren.

Jeroen Pauw (BNN) gaat op donderdagavond een mediaprogramma presenteren en het schrijversduo Harm Edens en Ger Apeldoorn tekenen in TROS-zendtijd op vrijdagavond voor het satirische programma De Hof van Edens. Beide programma's worden tussen 20.00 en 21.00 uur uitgezonden. Woensdag 28 maart wordt op Radio 1 de laatste aflevering van het VARA-actualiteitenprogramma Roodgloeiend uitgezonden (19.04-20.00 uur). Onduidelijk is of For the Record met Mart Smeets blijft bestaan.

Nieuw wordt het dagelijkse middagprogramma Halte 747 AM (van 13.05-13.30u) dat de VARA in samenwerking met de RVU maakt. Vanuit een mobiele studio berichten verslaggevers over het veranderend Nederland. En verder vanaf 13 april op de nieuwe zender om de veertien dagen het debatprogramma Haagse Veteranen, met oud-bewindslieden als Hanja Maij-Weggen, Relus ter Beek en Norbert Schmelzer. De nieuwe zendtijdindeling zal ons verrassen of ergeren maar stilstand betekent achteruitgang.

    • Markus Meulmeester