Verpletterend talent

`Figo, Figo, Figo, Figo.' Elke keer wanneer wij hem bij ons thuis op het televisiescherm aan de bal zien, fluisteren wij zijn naam. Verwachtingsvol en respectvol. We houden de adem in wanneer hij met de bal aan de voet oprukt naar de vijandelijke defensie, zijn snelheid verhoogt en nog eens verhoogt, om zich heen kijkt op zoek naar de beslissende aanvalsmanoeuvre en dan tot de actie overgaat die ons zeker een minuut zal bedwelmen.

Soms, heel soms, mislukt zijn actie en laten we ons verleiden tot een hartgrondige vloek – zeker wanneer een onverlaat hem de voet dwars zet. Maar meestal leiden zijn manoeuvres tot een euforische stemming. Dan juichen we of kijken we op z'n minst elkaar aan van verbazing, dat deze voetballer tot zoveel in staat is. Luis Figo is met Zinedine Zidane momenteel bij ons thuis met afstand de meest favoriete voetballer.

Wij houden van artiesten, van voetballers die met een bal doen wat anderen niet kunnen doen. Figo is momenteel zo'n voetballer die ons hart op hol brengt. Hij is zo mooi, zo atletisch en zo vol van instinct. Hij heeft kap- en draaibewegingen in huis die geen enkele Ajacied, Feyenoorder en PSV'er ooit machtig zal zijn. Daarom ergeren we ons wekelijks aan de lovende commentaren over Nederlandse voetballers die immers nooit de kwaliteiten van Figo zullen bereiken. Waar hebben die `analytici' het over wanneer ze over andere voetballers dan Figo schrijven en praten alsof het ook wereldvoetballers zijn.

Sowieso hebben veel Portugezen iets met voetbal wat andere Europeanen niet hebben. Vergelijk ze met Brazilianen. Met de bal aan hun voeten zijn ze tot alles in staat. Zomaar ineens worden ze van uitverkoren voetballers godvergeten slachtoffers.

Alleen Figo blijft in balans. De in Lissabon, in de arme wijk Almada, geboren 28-jarige jongeman heeft bij Sporting Lissabon en vooral bij Barcelona en Real Madrid ervaren wat roem bij een mens kan doen. Eigenlijk valt Figo zelden te betrappen op een verwarring in zijn verstandelijke vermogens, zelfs niet nadat hij door Real Madrid voor het te gekke bedrag van 134 miljoen gulden van aartsrivaal Barcelona werd gekocht. Zo bijzonder is zijn houding ook niet. Want Luis Figo studeerde voordat hij profvoetballer werd psychologie aan de universiteit van Lissabon.

Wat ons echt even zorgen baarde, was het bericht dat Figo was verkozen tot meest sexy voetballer van Spanje en omstreken. Het werd nog erger toen bleek dat mijn vrouw – na een gedwongen blik op beelden van Figo – het met die verkiezing eens was. Vrouwen die op zijn uiterlijk, zijn hoofd, zijn ogen, zijn benen of wat dan ook vallen – zouden die Figo niet uit balans brengen?

Figo, die zich het hoofd op hol heeft laten brengen door het Zweedse model Helene Svedin, met haar trouwde en bij haar een dochter verwekte, verbloosde gelukkig niet bij dit eerbetoon. Hij hield zijn ogen op de bal, bleef er mee soleren, gaf voorzetten die weinig anderen hem kunnen evenaren en bleef scoren. Figo is de man die deze week het hardnekkige Oranjevirus een gevoelige klap kan geven. Het zou voor de stemming in ons boerenland mooi zijn wanneer Figo – en zijn secondant Rui Costa – over zijn hart strijkt en Oranje spaart. Maar wij, bij ons thuis, hopen dat Figo zijn arsenaal aan wapens opentrekt.

Mooie kap- en draaibewegingen, adembenemende demarrages en schoten die zo precies als scuds doel treffen, dat is wat wij wensen. Het mooiste zou zijn wanneer de coach van Oranje na afloop toegeeft dat niet het hoge of te droge gras maar de acties van Figo zijn ploeg te machtig waren. Wij twijfelen nog: we zijn voor Figo, maar wat als Figo Oranje verplettert?

    • Guus van Holland