Verminderen van recordschulden kost KPN 3 jaar

KPN verwacht drie jaar nodig te hebben om zijn kredietwaardigheid weer op peil te brengen. Het telecomconcern zal de komende jaren moeten leven met een zware schuldenlast ondanks de verkoop van circa twintig binnenlandse en buitenlandse belangen.

Dit heeft KPN-bestuursvoorzitter P. Smits vanmorgen gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. ,,Het jaar 2000 was het jaar van uitersten'', aldus Smits vanmorgen. ,,Het klimaat is radicaal omgeslagen van blind vertrouwen naar blind wantrouwen.'' Maar, zei Smits: ,,KPN koos voor groei en realiseerde groei.''

Het concern boekte het afgelopen jaar een nettoverlies van 626 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 771 miljoen euro in 1999. Inclusief bijzondere baten zoals de verkoop van een deel van KPN Mobile aan het Japanse Docomo werd in 2001 een winst van 1,8 miljard euro behaald. Analisten rekenden gemiddeld op een winst van 1,6 miljard euro inclusief bijzondere baten. Het aandeel KPN steeg vanmorgen fors, met 7,2 procent tot 11,85 euro.

Bij verrassing kondigde Smits het vertrek aan van zijn collega's J. Drechsel en P. Morley uit de raad van bestuur. Hij legde geen verband met de huidige problemen. Drechsel was verantwoordelijk voor de snelle internationale expansie waarvan KPN nu, in Azië en Oost-Europa, terugkomt.

De verkoop van belangen en van vastgoed en de uitbesteding van bijvoorbeeld het beheer van het vaste netwerk en de verkoop van telefoons (onder meer Primafoonwinkels) moet de huidige schuldenlast van KPN van 22 miljard euro met 5 miljard euro verlagen. Binnen een half jaar moet van dit bedrag 1 tot 1,5 miljard binnen zijn. Smits zei dat bijna overeenstemming is bereikt over de verkoop van belangen in Ierland. Buiten Duitsland en België probeert KPN ook zo snel mogelijk participaties te verkopen.

De groei van het resultaat voor afschrijvingen en rente zal dit jaar sterk afnemen. KPN verwacht in 2001 een stijging van 5 procent, terwijl die het afgelopen jaar nog bijna 14 procent bedroeg. KPN verwacht vanaf volgend jaar weer een verbetering van de winstmarges.

KPN STOER: pagina 13