Verlies Groenen in Duitse deelstaten

De verkiezingen in twee Zuid-Duitse deelstaten hebben een forse winst opgeleverd voor de zittende regeringen. Minister-president Erwin Teufel (CDU) van Baden-Württemberg en minister-president Kurt Beck (SPD) van Rijnland-Palts hebben beiden in hun deelstaat gewonnen. Grote verliezers zijn de Groenen en de rechts-radicale Republikaner.

De extreem-rechtse partij werd in Baden-Württemberg gehalveerd en verdwijnt uit het parlement. De Groenen, die al jaren kiezers zien weglopen, verloren in beide Länder. In Baden-Württemberg raakte de partij een derde van de kiezers kwijt en kwam niet verder dan 10 procent van de stemmen. In Rijnland-Palts behaalden de Groenen 6 procent.

Opiniepeilers weten het dramatische verlies van de Groenen aan het `Trittin-syndroom'. Minister van Milieu Jürgen Trittin heeft in en buiten zijn partij een golf van verontwaardiging losgemaakt toen hij de CDU-partijsecretaris voor `skinhead' uitmaakte. Dit heeft de christen-democraten extra stemmen opgeleverd.

De verkiezingen zijn een bevestiging van het Duitse `twee stromenland'. Zowel CDU als SPD wisten hun positie te versterken. De SPD ziet de winst in Rijnland-Palts als steun in de rug voor haar positie in de regering. De overwinning van Teufel geeft de CDU hoop bij de verkiezingen in 2002 toch een serieuze kans te maken.

De 61-jarige katholieke Erwin Teufel, al tien jaar aan de macht in Baden-Württemberg, moest het opnemen tegen de 36-jarige juriste Ute Vogt van de SPD. Het jonge imago van Vogt leverde de SPD weliswaar stemmen op, maar Vogt werd te onervaren geacht om de geroutineerde Teufel af te lossen. De zittende minister-president werd vooral beloond voor zijn economische vakbekwaamheid. Baden-Württemberg, dat grote concerns als Daimler-Chrysler huisvest, is economisch de sterkste deelstaat van Duitsland met de snelste groei en lage werkloosheid.

Zo goed als de CDU het in Baden-Württemberg deed, zo slecht kwam de partij er in de Heimat van oud-kanselier Helmut Kohl vanaf. CDU-kandidaat Christoph Böhr, een 47-jarige filosoof, was kansloos tegen de populaire Beck, die met de liberalen regeert. Zowel Beck als Teufel zet de coalitie met de FDP voort, hoewel de liberalen in beide staten verloren.