`VdH' waant zich filmster tijdens rentree in Glasgow

Het uitdelen van handtekeningen kostte Pieter van den Hoogenband bij zijn eerste optreden sinds de Olympische Spelen bijna meer energie dan de wedstrijden in Glasgow. ,,Zo'n vrouwtje van de organisatie wilde zelfs mijn tas en jas dragen. Dat is toch niet normaal. Ze behandelen me als een filmster en dat terwijl ik in september alleen een beetje hard heb gezwommen.''

De bezoekers van het Tollcross Park Leisure Centre in Glasgow vergaapten zich de afgelopen dagen aan 's werelds snelste zwemmer. Toeschouwers op de tribune stootten elkaar aan als de tweevoudig olympisch kampioen voorbijliep. Zijn tegenstanders en de wedstrijdleiding hadden pen en papier in de aanslag zodra `VdH' na zijn race uit het water stapte.

Een maand later dan de bedoeling was, begon het 23-jarige boegbeeld van de professionele Philips-ploeg in januari in Zuid-Afrika aan de voorbereidingen op de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter), in juli in Japan. ,,Ik had niet gedacht dat mijn prestaties zelfs in Schotland zoveel impact zouden hebben'', verzuchtte de Brabander na zijn zoveelste handtekening. ,,Maar toch heb ik ook aan de wedstrijd een goed gevoel overgehouden. Ik heb zin in de WK.''

Het tegenvallende deelnemersveld – Britse topzwemmers als Mark Foster en James Hickman hadden zich afgemeld – bracht Van den Hoogenband eveneens niet van de wijs. In de finale van de 200 meter vrije slag kwam hij zaterdag tot zijn eigen verbazing tot 1.47,54, ruim zes seconden sneller dan de `concurrentie'. Op de 100 realiseerde hij 49,54. Op beide afstanden toonde hij vormbehoud voor de wereldtitelstrijd. Met zijn wereldrecords van 1.45,35 en 47,84 zwom Van den Hoogenband in Sydney al de limieten.

,,Nu ben ik tenminste van het vormbehoud af. Het valt me 300 procent mee dat ik nu al zo hard ga. Waarschijnlijk heb ik de afgelopen jaren veel inhoud opgebouwd. Vooral voor de Spelen hebben we zo ongelooflijk hard getraind. Daar profiteer ik denk ik nu nog van. Als het zo doorgaat zit er in Japan wel een wereldrecord in.''

Ook zijn trainer Jacco Verhaeren was verrast door de tijden die de vrijdag nog haperende elektronische waarneming aangaf. De coach had echter nog voldoende aan te merken op het optreden van zijn pupil. ,,Technisch kan het beter. Hij is te veel aan het harken. Ik ben blij dat Pieter in deze fase al zo hard gaat, maar de techniek en de slagfrequentie vind ik nu het belangrijkste. Hij is dan wel olympisch kampioen maar er blijft genoeg te verbeteren.''