Teneeter weg na negatief advies

Het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap Teneeter verdwijnt. Teneeter is landelijk bekend door de jeugdvoorstellingen van klassieke drama's zoals Antigone en Oidipous.

Teneeter kreeg vorig jaar een negatief advies van de Raad voor Cultuur. Op grond daarvan besloot staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur om het gezelschap niet meer te subsidiëren.

Het negatieve advies kwam ook voor de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland volstrekt onverwacht, omdat Teneeter in hoog aanzien stond. Beide overheden wilden de subsidie overnemen. Van der Ploeg besloot daarop zijn standpunt te heroverwegen, op voorwaarde dat er een nieuwe artistieke leiding zou komen.

Die voorwaarde leidde tot grote ruzie in het gezelschap. Artistiek leider R. Knobel richtte Teneeter 20 jaar geleden zelf op. Gemeente en provincie lieten onderzoek doen naar de toekomst van Teneeter. Uit dat onderzoek is volgens de provincie gebleken, dat Teneeter zonder Knobel geen toekomst heeft. Een commissie van deskundigen uit de theaterwereld gaat onderzoeken of er een heel nieuw jeugdtheatergezelschap in Nijmegen kan komen. Provincie en gemeente willen zo'n initiatief financieel ondersteunen. De arbeidsovereenkomsten met de medewerkers van Teneeter worden de komende tijd ontbonden.