Telecomreus Azië gaat Australië in

Singapore Telecom, de grootste telefoonmaatschappij van Singapore heeft vandaag voor 17 miljard Australische dollar (21 miljard gulden) een belang van 53 procent in het Australische Optus genomen.

SingTel neemt het belang over van de Britse telecommer Cable & Wireless. Op de Singaporese aandelenbeurs kelderde het aandeel SingTel vandaag met bijna tien procent in waarde. Volgens analisten heeft SingTel te veel voor Optus betaald. De overname is de grootste buitenlandse investering ooit door een Singaporees bedrijf gedaan.

Ook voor Australië is het een van de grootste overeenkomsten in de geschiedenis. SingTel en Optus hebben een gecombineerde waarde van 60 miljard gulden en willen een pan-Aziatisch telecombedrijf worden om onder meer te concurreren met de pan-Aziatische alliantie van Pacific Century CyberWorks (PCCW) uit Hongkong en het Australische Telstra.

Het nu amper twee jaar oude PCCW van tycoon-zoon Richard Li kaapte vorig jaar Hong Kong Telecom voor de neus van SingTel weg en het internetbedrijf werd van de ene op de andere dag een grote speler op de telefoonmarkt. Net als Optus was ook Hong Kong Telecom in het bezit van Cable & Wireless dat zich uit consumentenmarkten terugtrekt en zich richt op het verzorgen van dataverkeer voor vooral bedrijven.

De manier waarop SingTel in februari vorig jaar werd verslagen bij haar poging een telecombedrijf van Cable & Wireless over te nemen, heeft er deze keer mogelijk toe bijgedragen dat SingTel het zekere voor het onzekere nam en getuige de reactie van beleggers een `te' hoge prijs voor Optus betaalde. Het destijds negen maanden oude PCCW gooide in tegenstelling tot SingTel nauwelijks cash geld in de overnamestrijd, maar vooral eigen aandelen. Cable & Wireless geloofde in het bedrijf van Li en negeerde SingTel.

Sindsdien is het aandeel PCCW met 85 procent gedaald. Hoewel de overnamekas van SingTel bijna negen miljard gulden bevat, waren beursanalisten in Singapore er steeds van overtuigd dat SingTel bij de overname een groot aantal eigen aandelen in zou moeten brengen.

De vrees dat SingTel de markt gaat overvoeren met aandelen heeft de koers van het aandeel vanmorgen een slag toe gebracht. In de eerste beursuren werden 35 miljoen SingTel aandelen `gedumpt' en daalde de koers van 2,42 Singapore dollar naar 2,19 dollar.