Te koop

Zwarte doos

Carbrains Blackbox van Halfords. Voor mensen met een auto van de zaak registreert dit apparaat het aantal gereden kilometers per rit. Prijs ƒ699,- exclusief ƒ150,- inbouwkosten. Meer informatie: (010) 414 72 44.

De Carbrains Blackbox van Halfords lijkt de ideale oplossing voor iedereen die het aantal met de auto gereden kilometer moet verantwoorden bij de belastingdienst. In het nieuwe belastingstelsel wordt 25 procent van de nieuwwaarde van de auto bij het inkomen opgeteld. Behalve wanneer iemand minder dan 7.000 kilometer per jaar privé rijdt; dan wordt er slechts 20 procent van de nieuwwaarde (of in het geval van minder dan 4.000 gereden privé-kilometers 15 procent) belast. Er is echter één probleem: de fiscus wil een waterdichte kilometeradministratie zien. Elke gereden kilometer moet op papier staan, inclusief bestemming en reden van de rit. Klopt de administratie niet, dan valt de zakelijke rijder automatisch in de hoogste schaal.

De Blackbox is een apparaatje dat het aantal gereden kilometers van de auto per rit registreert, de bestuurder toetst bij vertrek in of het om een zakelijke of een privé-rit gaat. Later kan op de computer de gehele administratie worden uitgedraaid. ,,Dat klinkt ontzettend goed'', zegt Ed Vogel van NA&HV accountants in Amsterdam. ,,Ik heb geen enkele klant die er in slaagt zijn kilometeradministratie honderd procent waterdicht te krijgen. Je vergeet altijd wel één rit te noteren. En dat kan je bij een controle van de fiscus toch aardig in de problemen brengen. Het is echt wel de moeite waard, want een goede administratie scheelt je al snel een paar duizend gulden per jaar.''

Bellen met muziek

De CMD-MZ5 van Sony. Een mobiele telefoon die, door gebruik te maken van de Memory Stick, ook nog 120 minuten digitale muziek af kan spelen. Adviesprijs: ƒ2.599,-. Leverbaar vanaf mei 2001. Meer informatie: (020) 658 13 23.

Wie denkt dat een mobiele telefoon alleen is om te bellen vergist zich. De meeste fabrikanten doen hun uiterste best om zoveel mogelijk mogelijkheden in het apparaat te stoppen. De CMD-MZ5 van Sony is niet veel groter dan een creditcard en is geschikt voor internet, spelletjes en e-mail. Bijzonder is het gebruik van de Memory Stick waardoor de CMD-MZ5 ruim 120 minuten muziek kan afspelen. Desgewenst zijn er dan ook luidsprekers verkrijgbaar die op de telefoon kunnen worden aangesloten.

Fiets identificatie

Fiets met DiefstalPreventieChip van Batavus. Fietsen met een verkoopprijs boven de ƒ1.599,- krijgen de chip standaard meegeleverd. Meer informatie: www.batavus.com.

Van alle in Nederland verkochte fietsen wordt volgens fiestsenfabrikant Batavus ruim de helft gestolen. Daarom brengt de Friese fietsenbouwer als eerste rijwielen op de markt die zijn uitgerust met een DiefstalPreventieChip. De chip bevat informatie over de eigenaar van de fiets en is door de politie met een speciale scanner af te lezen. In eerste instantie worden alleen fietsen boven de ƒ1.599,- uitgerust met het systeem. Bovendien geven verzekeringsmaatschappijen volgens Batavus ook nog eens 10 procent korting op de premie voor een diefstalverzekering.

,,Je moet het vergelijken met het kenteken van een auto'', zegt een woordvoerster van de politie in Utrecht. ,,Vaak bieden alleen het framenummer en de uiterlijke kenmerken ons enige houvast om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Het systeem is al langer in gebruik bij brommers en heeft daar bewezen een nuttig middel te zijn.''

    • Cor-Peter Pasma