`Tafeltennissters niet als toerist naar WK'

Op advies van bondscoach Anne Vlieg stuurt de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) eind volgende maand geen vrouwenteam naar de WK in Japan. Kopvrouw Melissa Muller wordt ook niet ingeschreven voor het individuele toernooi.

Volgens Vlieg hebben zijn speelsters het afgelopen jaar geen progressie geboekt. ,,Het heeft geen zin de trieste situatie in het Nederlandse tafeltennis nog langer te verdoezelen'', meent Vlieg. ,,Ik weiger als toerist naar Japan te gaan. De bond kan het geld voor die trip beter investeren in de jeugdopleiding.''

Toen de juist van een blessure herstelde international Diana Bakker drie weken geleden tijdens de Nederlandse kampioenschappen haar enkelbanden scheurde, tekende het besluit van Vlieg zich al af. ,,Muller heeft tijdens de NK en de Open Kroatische kampioenschappen niet kunnen aantonen dat zij deelname aan de WK verdient'', stelt Vlieg. ,,Floor Tebbe speelt zelfs slechter dan vorig jaar. Het zou ook gênant zijn om een lieve meid als Marlous de Smet in de eerste categorie op de WK te laten spelen, terwijl ze gisteren in de competitie nog kansloos verloor van een tafeltennisster, die één keer in de week traint.''

Muller toonde zich verbitterd door het bondsbesluit. ,,Dit is een klap in mijn gezicht'', zei de 26-jarige Amsterdamse. ,,Drie weken geleden werd ik nog uitgeroepen tot de speelster van het jaar, omdat ik het Nederlandse team op de WK in Maleisië in de eerste categorie had weten te houden. Nu word ik zomaar in de hoek gezet. Ik vind dat ik meer krediet heb verdiend.''

Volgens Muller wordt bij de NTTB met twee maten gemeten. ,,Ik noem geen namen. Maar bij de mannen heeft één speler het afgelopen seizoen ook niets gepresteerd. Maar hij mag wel naar de WK in Japan, omdat Nederland met Heister en Keen een goed team op de been kan brengen. Mijn eerste reactie was om meteen te stoppen, toen ik van Vlieg hoorde dat ik niet naar de WK mag. Maar ik heb teveel in het tafeltennis geïnvesteerd. Het is een uitdaging aan te tonen dat de bond een verkeerd besluit heeft genomen.''