Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Mijn ouders zeiden: `We gaan naar Toon'. Toon was Toon Hermans. Volgens mij had hij op een gegeven moment affiches met daarop alleen maar het woord Toon. En zijn foto uiteraard. Het was genoeg. Dat had Toon bereikt.

Nu is er iemand nog verder. Die redt het met alleen zijn initialen. VdH was dit weekend in Schotland en VdH was verbaasd. Verbaasd over de aandacht. Iedereen wilde met VdH praten, lange rij geduldige handtekeningenjagers, dames die zijn tas wilden dragen en natuurlijk dames die hem in gedachten afdroogden of drie weken meenamen naar de Seychellen. VdH werd behandeld als een filmster, terwijl hij naar eigen zeggen `in september alleen maar een beetje hard heeft gezwommen'. Niet een beetje hard VdH, een beetje heel hard. Omdat VdH zo mooi relativeert is hij een aardige jongen. Dat zie je aan alles. Geen centengeneuzel, geen gezeur over trainers, geen geruzie met de bond, geen glamour, geen sterallures, niets van dat al. Vrolijke oogopslag, vriendelijke antwoorden en ondertussen hard zwemmen. Heel hard zelfs.

Is het een idee om Edgar Davids een klantvriendelijkheidscursus te laten lopen bij VdH? Een weekje non-arrogantietraining? Haar normaal, zonnebril af, beschaafd Nederlands spreken, antwoord geven, gewoon kijken, relativerend lachen en zorgen dat ED na afloop van het weekje zegt dat hij alleen maar een beetje aardig tegen een balletje kan trappen.

Het leuke is dat Davids zich gedraagt als een filmster en dat VdH wordt behandeld als een filmster. Groot verschil. VdH gedraagt zich niet zo. Integendeel. Daarom heeft gewoondoener VdH de sympathie van het volk, zeg maar gerust van de hele wereld. Leuke jongen, gewone gozer, die kei- en keihard zwemt. Ik schreeuw nooit tegen de televisie, maar bij VdH mompel ik zacht: `Hup Pieter'. Of ik dat woensdag ook doe als het Nederlands elftal wordt uitgeschakeld door Portugal? Nee. Sterker nog, ik ben bang dat ik een beetje stiekem voor Figo ben. Ik zal het niet mompelen, maar denken is toch ook al fout?

    • Youp van ’t Hek