Oranje doet zijn plicht in potsierlijke vertoning

De afgetekende zege (5-0) op de amateurs van Andorra is eigenlijk niet meer dan een schijnsucces. Toch zorgde het resultaat in Barcelona voor tal van blije gezichten in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal memoreerde zelfs dat de immer defensief voetballende spelers uit het dwergstaatje `thuis' zelden met zo'n grote nederlaag zijn geconfronteerd. Invaller Pierre van Hooijdonk was dolgelukkig met zijn twee treffers waarin hij bevestigd zag dat hij ten onrechte onder Van Gaal steeds buiten de selectie is gehouden. En Boudewijn Zenden glunderde eveneens omdat hij in een nieuwe rol als rechtsbuiten aantoonde dat hij helemaal terug is na een reeks van blessures.

Toch speelde Oranje niet overtuigend genoeg om de beladen wedstrijd van komende woensdag tegen Portugal met groot vertrouwen tegemoet te zien. Zo kreeg de jonge international Mark van Bommel van de bondscoach te horen dat hij te ver van de spitsen opereerde en zo te weinig afdwong. Desondanks was de PSV'er betrokken bij twee doelpunten. Marc Overmars maakte veel goed met een fraaie actie en een even fraaie voorzet waaruit het derde doelpunt ontstond. Maar verder maakte de linksbuiten van Barcelona een ongeïnspireerde indruk. Hij vermaakte zich vooral met het door de benen spelen van zijn tegenstander. Naar eigen zeggen slechts een keer met opzet. Het `poorten' lukte drie keer, de vierde maal ging de vernederende poging de mist in.

Oranje speelde wel gedisciplineerd. Of ze het leuk vonden of niet, Overmars en Zenden hielden het spel breed door aan de zijlijn hun acties te maken. Bij balverlies werd onmiddellijk overgeschakeld op forechecking om de Andorrezen het opbouwen van een aanval onmogelijk te maken. Een enkele keer glipte de enige spits, Juli Sanchez, over de middenlijn. Soms bracht hij de Nederlandse verdedigers in verlegenheid, maar meestal strandde Juli Sanchez al voor het strafschopgebied. Daar trok de werkeloze doelman Van der Sar regelmatig sprintjes om de spieren soepel te houden.

Het was zaterdagavond daarom een eenzijdige, potsierlijke vertoning in het mini-stadion van FC Barcelona die werd bijgewoond door slechts drieduizend toeschouwers. Een WK-kwalificatie onwaardig. Teams als Andorra horen zoals bij het ijshockey in een B- of C-groep thuis.

Het Nederlands elftal was verplicht deze hindernis te nemen. In het tweede deel van de eerste helft werd in een te lage versnelling gespeeld. Dat was vooral in het nadeel van de aanvallers, die daardoor steeds werden geconfronteerd met een dubbele dekking. Soms waren de messen goed geslepen bij de Andorrezen. Dat ondervond bijvoorbeeld Zenden die tegenover Ramírez regelmatig moest opspringen om niet opnieuw geblesseerd te raken. Ook Davids vocht op het middenveld wat fysieke duels uit. Reden voor bondscoach Van Gaal om de speler van Juventus wegens de dreiging van een gele kaart, die een schorsing zou opleveren voor de wedstrijd tegen Portugal, in de rust te vervangen. Bovendien bleek Davids licht geblesseerd door een schop boven zijn knie. Paauwe was zijn vervanger.

Het Nederlands elftal speelde met vier aanvallers. Kluivert kreeg in de spits gezelschap van Hasselbaink. Deze moest zoveel mogelijk om de sterspeler van Barcelona heen cirkelen. Van Gaal had voor Hasselbaink gekozen omdat hij niet nog een kopspecialist als Van Hooijdonk, of Vennegoor of Hesselink, naast Kluivert wilde opstellen. Maar toevallig sloeg de getergde Van Hooijdonk twee keer toe nadat hij in de zestigste minuut het veld betrad. Al na drie minuten kopte hij de bal in het doel.

Van Hooijdonks laatste optreden in het Nederlands elftal was voor het EK geweest, op 4 juni 2000 in Lausanne tegen Polen. Ook toen verving hij Kluivert. Ondanks belangrijke wapens, zoals zijn kopkracht, vrije trappen én zijn trefzekerheid bij strafschoppen, gaf Van Gaal steeds de voorkeur aan Vennegoor of Hesselink. De Twentenaar is 22 jaar, Van Hooijdonk 31. De bondscoach koos daarmee voor de toekomst en voor een speler die in Nederland voetbalt.

Van Hooijdonk baalde zaterdagavond nog een beetje omdat hij de mogelijkheid op een hattrick onbenut liet. ,,Die laatste kopkans was eigenlijk de makkelijkste van de drie'', zei hij met spijt. De topscorer van Benfica, die elk kopduel won, liet zich niet verleiden tot provocerende uitspraken richting Van Gaal. Wel gaf hij toe knarsetandend op de bank te hebben gezeten. ,,Ik had gehoopt eerder te kunnen invallen.'' Het had nog meer de wedstrijd van Van Hooijdonk kunnen zijn. Van Gaal: ,,Van Hooijdonk heeft het heel goed gedaan. Maar die voorzet van Overmars had Vennegoor of Hesselink er ook ingekopt.''

Voor de opstelling in de belangrijke interland in Porto tegen Portugal moet Van Gaal nog een enkel vraagstuk oplossen. Hij zal ongetwijfeld met een aanvaller minder spelen. Als Van Gaal rekening houdt met de wens van Kluivert dan blijven Zenden en Overmars op de flanken. Reiziger, tegen Andorra ook wegens het gevaar van een schorsing buiten de ploeg gelaten, wordt in plaats van Bosvelt rechtsback.

Voor de linksbackpositie is het de vraag of de coach voor een mandekker kiest, zoals Van Hintum of zelfs Frank de Boer, dan wel voor de meer aanvallend ingestelde Cocu. Van Gaal: ,,In Van Hintum beschik ik over een echte linksback. Het probleem is dat hij internationaal tamelijk onervaren is.''

    • Erik Oudshoorn